Потрібно поспішати: в України є вікно можливостей до 15 грудня

20 листопада 2022, 06:51
Найближчий місяць буде ще робочим на Заході, і за цей час важливо отримати необхідне озброєння, щоб було чим воювати до нового року і після.
ВСУ, війна, українські військові
Українські військові / 59 ОМПБр Якова Гандзюка

Найперспективніший напрямок – це лівий берег Херсонської області з подальшим виходом до Криму. Тому що після звільнення лівобережжя далі процес піде накатом.

Зараз деякі американські генерали та українські експерти кажуть, що ЗСУ після Херсона підуть на Мелітополь. Не згоден із цим, адже якщо йти на Мелітополь, то, виходить, потрібно буде увійти в цей простір, як ножем, пробивши лінію оборони, вибудувану противником поблизу населеного пункту Пологи і т.д., і рухатися вниз. Однак у тій місцевості просуватися дуже важко. Плюс там доведеться розсікати російські збройні сили, угруповання з лівого і правого боків від Мелітополя. А навіщо?

По-перше, після втрати правого берега залишки військ РФ, які втекли з Херсона, пошарпані й змучені, майже без техніки, опинилися в ще більш страшному для них "мішку" на лівому березі.

По-друге, лівий берег Херсонщини до Перекопського перешийка, до Армянська знаходиться під вогневим контролем української артилерії, HIMARS-ів, ракетних установок, гаубиць і всього-всього. Сховатися і захиститися противнику на лівому березі неможливо.

По-третє, правий берег Дніпра вищий за лівий, плюс лівий берег – рівний, там Херсонська пустеля. Тобто російським військам сховатися там немає де, тому їх легко виб'ють, знищать, просто зітруть під нуль.

Російські війська вже відійшли на 15 км від Дніпра на лівому березі. І це тільки початок, захистити лівий берег вони не в змозі, в тому числі територію від Кінбурнської коси до Голої Пристані і Скадовська, де якраз іде дорога від Херсона на Кримський півострів.

Якщо розглядати весь фронт, то найважче для нас становище на лугансько-донецькому шматку, де Вугледар, Мар'їнка, Бахмут – там тривають дуже важкі бої. Україна наступає в районі Сватового, де, швидше за все, наші теж прорвуться, особливо якщо підуть вище до кордону, на Троїцьке, звільнять шматок Харківської області, що залишився, і зайдуть в Уразово і Валуйки (населені пункти в Бєлгородській області РФ, – ред.), чим повністю переріжуть постачання противника. (Російські пропагандисти кричали, що Зеленський був на території Росії – в Херсоні, і нічого. Тому – що в Херсон зайшли, що в Валуйки зайдемо – не має значення).

Я не вважаю, що Мелітополь буде звільнений найближчим часом – поки що це зробити важко. А ост "мішок" на лівому березі Херсонщини цілком можна знищити. Це найперспективніший напрямок.

Україні потрібно поспішати – у нас є вікно можливостей до 15 грудня, після чого Захід буде зайнятий католицьким Різдвом. А українській армії потрібна вогнева міць: снаряди, артилерійські та різні ракетні системи. Найближчий місяць буде ще робочим на Заході, і за цей час важливо отримати необхідне озброєння, щоб було чим воювати до нового року і після. Західні країни замруть до 20 січня, тому все, що ми виб'ємо до 15-20 грудня, буде запасом, яким ми будемо воювати і в січні. Це найтонший і найнебезпечніший момент – коли ми не будемо отримувати зброю у період різдвяних канікул на Заході.

Олег Соскін, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти