Про майбутню економічну модель президента Трампа або про "трапмономіку"

18 січня 2024, 06:10
Для України приклад "трампономіки" - це ще один прекрасний урок: робіть не те, що вам радять успішні країни.
Дональд Трамп, Джо Байден
Дональд Трамп і Джо Байден / УНІАН, Офіс президента України

Ця модель має всі шанси повторити успіх блискучої історії "рейганоміки", хоч і не в такому масштабі.

Дана модель базується на "міксовій" системі економічних стимулів, а саме:

  • податковий маневр, при якому буде істотно скорочено корпоративний податок. Зниження податків для підприємств і домогосподарств;
  • лайт-податкова амністія - компанії, які повернули свої капітали, будуть "прощені", заплативши фіксований, одноразовий податок;
  • використання бюджетів федеральних Штатів для стимулювання внутрішнього споживання і зростання виробництва - покупка за бюджетні кошти американських товарів;
  • митний маневр-тиск на торгових партнерів з метою знизити мита на американські товари і введення нових мит на імпорт з метою захисту внутрішнього ринку;
  • зниження і спрощення оподаткування багатої частини суспільства взамін на відмову від податкової оптимізації;
  • з одного боку - скорочення соціальних проектів демократів, а з іншого - скасування оподаткування для частини суспільства, що отримує мінімальних дохід;
  • максимальна дерегуляція та введення мораторію на прийняття нових адміністративних обмежень;
  • реформа енергетичного сектора для забезпечення економіки відносно дешевою електроенергією та іншими енергоресурсами, в тому числі нафтою і природним газом;
  • стимулювання внутрішнього споживання через зростання доходів домогосподарств;

Назвати Трампа соціалістом або досвідченим дирижистом, враховуючи перераховане вище, ніяк не можна.

відео дня

Разом з кластерним світом, приходить нова "клаптева" або "міксова" система економічної політики, яка може одночасно включати в себе як норму щодо скасування соціальних булочок, так і позиції щодо зниження загального рівня оподаткування домогосподарств, виведення з-під податків сімей, що живуть на мінімалці, застосування стимулів для зростання доходів домогосподарств з дітьми.

При цьому зниження корпоративного податку супроводжується різким зростанням фіскальної дисципліни і методами боротьби з податковою оптимізацією за принципом: "Плати менше, але плати все, що повинен".

Для України приклад "трампономіки" - це ще один прекрасний урок: робіть не те, що вам радять успішні країни, а те, що вони робили для того, щоб стати успішними.

Від себе додам: або те, що вони збираються робити, щоб відновити злегка похитнулося велич.

Ну а поки в США зараз є дві економічні парадигми: "трампономіка", спрямована на зростання реального сектора і можливостей бізнесу заробити з одночасним скороченням дефіциту і рівня держборгу (для цього потрібні мінімальні ставки за кредитами).

І "байденоммка" або новий соціалізм демократів у вигляді зростання бюджетного дефіциту і рівня державного боргу з акцентом на фінансову систему.

А для цього необхідно ставки, навпаки, утримувати на відносно високому рівні, особливо за державними облігаціями, щоб інвестори продовжували активно їх купувати.

У 2024-му році, до речі, можливе нове кількісне розширення, тобто додаткове збільшення ліквідності за рахунок ФРС при відносно високих ставках.

Подібне вже було в кінці 70-х-початку 80-х за часів Волкера, який тоді керував ФРС.

Розширення необхідне для уникнення шоку ліквідності, хоч інфляція ще й не переможена.

А шок ліквідності долара важливий і для країн, що розвиваються.

Як говорив один аналітик в США - нинішні валютні борги країн, що розвиваються є функція від глобальної ліквідності долара.

Тобто з точки зору економічних інтересів, поки не повернута основна сума валютного боргу, країнам, що розвиваються потрібно буквально "молитися" на повернення низьких ставок в США.

Правління демократів стало для економік, що розвиваються, серйозним фінансовим шоком, особливо в контексті рефінансування своїх боргів....

І завершуючи історичні алюзії.

Трамп, якщо повернеться на пост президента, цілком може повторити шлях Рузвельта (тут, правда, мова йде не про вихід з рецесії, а про уникнення глибокої рецесії в майбутньому).

В такому випадку, Байден цілком буде схожий на Гувера.

Парадокс полягає в тому, що Рузвельт був демократом, а Гувер - республіканцем.

Хто такий Олексій Кущ?

Олексій Кущ - фінансовий аналітик, економічний експерт. Живе у Києві, працює в Аналітичному центрі "Об'єднана Україна". Автор аналітичних публікацій, активно веде блог на своїй сторінці у Facebook. Колишній радник президента Асоціації українських банків.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти