Про коротку пам'ять бритнаців та невивчені уроки

14 липня 2023, 08:54
1463
Все, що написано нижче, не означає, що ми не маємо бути вдячні британцям за те, що вони зараз - лідери в подоланні червоних ліній. Маємо бути вдячні. А Бен Воллес - красунчик. Без іронії.
Украина и НАТО, Бен Уоллес
Бен Воллес дорікнув Україні за "невдячність" / Колаж: Главред, фото УНІАН, Twitter Воллеса

Я бачу багато хто почав дещо забувати. Тому розповім сумну історію про футбол. Вона і про мудрість західних політиків (британських, наприклад), і про граблі, і про те, чому після Путіна буде інший Путін. Просто в іншому місці.

Британия була головним центром відмивання грошей для Росії, легалізації капіталів та точкою входу на більшість західних та східних ринків. Так було десь року з 2002 до отруєння Скрипалів. Так, справа Литвиненка не сильно вплинула на перебіг подій. І Крим не особливо вплинув. Вони скуповували майно, вкладалися в фонди лордів, купували футбольні клуби і використовували всі доступні британськи юрисдикції. Гроші йшли і в прямий лобізм, і в корумпування політики, і в проникнення впливу. Саме російські чиновники та олігархи зламали ринок лондонської нерухомості.

відео дня

У нас зараз не люблять російську опозицію (і є за що), але коли після формалізації диктатури вся їх братія ВОЛАЛА "Припиніть їх толерувати, накладіть санкції, заарештуйте майно, бо вони спонсори Путіна і його гаманці", британці робили вигляд що у них лапки. Ну, доки Путін не почав континентальну війну в прямому ефірі. Тоді виявилося що лапок нема. Але до того, на кожному етапі побудови агресивної диктатури - лапки. Он Усманов після невдалої спроби взяти під контроль "Арсенал" 2020 увійшов в угоду про придбання "Евертону". Це вже після викриття Навального про корупційний зв'язок Усманова та Медведєва. Всім було ок.

Це я до чого?. Є така людина з сумнівними ознаками людяності. Звуть її Мухаммед ібн Салман ас-Сауд і він буде наступним королем Саудівської Аравії. Знаменитий принц Салман кількома речами:

1. Намагається втримати ціни на нафту і знижує видобуток у змові з росіянами і іншими диктатурами з нафтовими запасами. А також посилено відбивається від американського впливу на користь Китаю.

2. Знищує будь-яких конкурентів, які можуть обмежити його владу всередині клану Саудів. Звісно, під лозунгами боротьби з корупцією.

3. 2 жовтня 2018. В цей день за його наказом в Стамбулі було вбито і розчленовано журналіста Джамаля Хашоггі.

4. У жовтні 2021 саудівський фонд, яким він керує, купив клуб "Ньюкасл". Там була історія і спроби заблокувати угоду, але знову лапки. До речі. Чи були обурені вболівальники "Ньюкаслу", що їх клубом володіє така чудова людина? Та ні. Вони щасливі, що нарешті клуб буде розвиватися, адже спорт поза політикою. Сукупно Суверенний фонд Саудівської Аравії викупив нерухомості і активів в Британії на кілька мільярдів фунтів.

Приблизно так само з китайськими грошима, з катарськими грошима у Франції (грошима країни, де норм з рабством) тощо. Єдина причина, чому таких відносин з британськими чи іншими європейськими юрисдикціями не вибудували умовний Янукович чи Лукашенко - немає достатнього джерела маржі, яка дозволить щось таке збудувати і вибудовувати вплив.

Чого я все це згадав? Бо коли у нас починають розповідати (або на Заході, лол), що "захід" нам нічого не винен, бо не він винен у війні - це дуже смішно. Як мінімум величезна частка відповідальності - є. Навіть на британцях, які зараз працюють за формулою "Остазія завжди воювала з Океанією". Щоб репутація не постраждала. Най поганими будуть німці, а британці всі в білом (ні).

Але треба тримати в голові, що вони допомогли путінському режиму стати таким, яким він став. І сприяли іншим режимам людожерів ставати сильнішими.

Тепер, коли потенційне зіткнення з Китаєм виглядає як реальна перспектива і РФ треба послабити як партнера-сателіта КНР, всі бігають з дупою що палає. Де і ескалація лякає, і колапс РФ, і щось треба робити, аби економіку втримати і тому з КНР чи Саудами бажано сваритися обережно.

Ось така далекоглядність. Бо копійочка до копійочки. Бо після падіння СРСР увєровалі в неминучу перемогу демократії та свободи. Але про це іншим разом якось поговоримо.

Кто такой Юрий Богданов

Юрий Богданов - блогер, аналитик, специалист по стратегическим коммуникациям в сфере бизнеса, государственного управления и политики. Бывший советник председателя Днепропетровской областной государственной администрации. В 2010 окончил Киевский национальный экономический университет.

Источник

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти