Про Пивну партію і зміни у європейській політиці: нас чекає дуже цікаве 21 століття

29 листопада 2023, 19:48
Австрійська Пивна партія (так-так) влітку подолала планку рейтингу у 10%, зараз має від 12 до 14% і зайняла б 3-4 місце на федеральних виборах.
Пивная партия
Лідер австрійської Пивної партії / Фото: Bierpartei

Про Пивну партію і зміни у європейській політиці. Розповім вам про черговий приклад успішного контрелітарного епатажного популістичного проекту, тільки тепер трохи з обережним позитивом. Тепер з Австрії. Де сильні позиції у ізоляціоністів і проросійських ультраправих.

Австрійська Пивна партія (так-так) влітку подолала планку рейтингу у 10%, зараз має від 12 до 14% і зайняла б 3-4 місце на федеральних виборах. Лідер партії - Домінік Влазни, музикант, панк-рокер, лікар за освітою з дипломом лікаря. Виступає і в політиці, і на сцені під псевдонімом Марко Пого.

відео дня

Хоча партія була заснована 2014, перші її відносно успішні вибори відбулися 2020 року, в розпал коронавірусу. Партія набрала 1,8% на виборах в Раду Відня, і не пройшла в місцеву раду австрійської столиці. Але зуміла набрати достатню кількість голосів щоб отримати представництво в 11 муніципальних округах столиці.

2022 року лідер партії зайняв 3 місце на виборах президента з 8,31% голосів, за нього проголосувало більше 300 тисяч австрійців.

Що там по програмі? Програма грунтовна:

1. Партія виступає за побудову "пивократії", де кожен матиме свободу у виборі пива.

2. Соціальна політика має орієнтуватися на підтримку тих, хто неспроможний випити більше 3 бокалів пива за раз.

3. Передбачається надання австрійцям щомісячного гарантованого доходу - 50 літрів пива для дорослих і 20 літрів для дітей.

4. Партія виступає за дискрімінацію людей, які споживають радлер. Радлер - це коктейль з пива та безалкогольного напою, наприклад, лимнаду. Для пиволюбів це харам.

А тепер трохи серйозніше.

Що з фундаментального веде до поточних 12% популярності?

1. Контрелітарний запит загалом. Багато австрійців і втомилися від традиційної політики, і за правих радикалів голосувати не готові.

2. Тролінг популярних в Австрії ультраправих, які своїм шовінізмом і симпатією до диктатур втомлюють молодих австрійців і середній клас. А системні австрійські політики протистояти їм адекватно не можуть.

3. Партія орієнтується на базово "далеких від політики". Партія говорить з молоддю про проблеми екології, виступає за відкритість Австрії світу, до того ж Влазни рідкісний єврооптиміст. Анти-Орбан і - що головне для Австрії - анти-Розенкранц (лідер ультраправої австрійської партії Свободи).

4. Епатаж і насправді креативний маркетинг. Так, під час президентської кампанії Пого - Влазник роздавав виборцям безкоштовне пиво. Крім того, саме в розпал кампанії партія відкрила в центрі Відня Пивний фонтан.

Ну і малий бізнес партії сприяє. Під часом коронавірусу перший стрибок популярності відбувся через цілком раціональну вимогу підтримувати малий бізнес і заклади культури. Щоб вони пережили пандемію. Крім того, партія виступає як лобіст асоціацій виробників пива (що логічно) і малого бізнесу у ресторанному та готельному секторах в цілому. Наприклад, відстоює заборону обмежувати час роботи ресторанів та барів. Коротше, реальної політики теж вистачає.

До Австрії партії з аналогічною назвою існували у Норвегії, Польщі, Німеччині, Україні та в Росії. Найуспішнішою була польська Пивна партія, яка 1991 року взяла 16 місць у Сеймі. Але, звісно, вони всі були зовсім про інше.

Коротше, що я вам скажу. Світ стрімко змінюється. І політика - теж. Нас чекає дуже цікаве 21 століття.

Хто такий Юрій Богданов

Юрій Богданов - блогер, аналітик, спеціаліст зі стратегічних комунікацій у сфері бізнесу, державного управління та політики. Колишній радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У 2010 закінчив Київський національний економічний університет.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти