Про Трампа та його нові рішення: чого чекати

18 липня 2024, 06:10
587
Зараз команда Трампа пропонують рішення в стилі "офісу найпростіших рішень".
Про Трампа та його нові рішення: чого чекати
Вибори в США Байден та Трамп / Колаж Главред, фото скріншот YouTube-канал WSJ

Про наркотики і трампістів.

"Завдяки" номінуванню Венса багато хто згадав його епічні цитати. Особливо про кордон і наркотики. А дехто взагалі дізнався, що його прізвисько Містер Фентаніл. Бо він дуже часто говорить про цю речовину, звинувачуючи Мексику і Байдена у "фентаніловій епідемії".

Давайте я трохи нагадаю про цю історію, щоб проілюструвати рівень популістичної ідіотії.

відео дня

Фентаніл - це надпотужний синтетичний опіоїд, який використовується у анестезії. Якщо зловживати - спричиняє залежність, яка переважає героїн. Його дійсно переважно перекидають через кордон.

У Венса і його колег по "боротьбі" є мантра, що уряд Байдена спеціально пропускає вантажі фентанілу, щоб труїти американську молодь і республіканців. І тому треба будувати стіну, забороняти міграцію і тоді все буде О’кей. Десантіс, коли ще боровся за номінацію, говорив, що треба воювати з фентанілом, а не з Путіним.

Звісно, це популізм, маячня і некомпетентність. Щоб задовольнити потреби такої країни як США потрібно лише кілька тон фентанілу на рік. Настільки це потужна речовина. Собівартість його виробництва - мізерна. Навіть перехоплення 95% вантажів залишить бізнес надприбутковим.

Щоб справді зупинити цю проблему мають бути дуже системні кроки, які базуються на нівелюванні усіх компонентів проблеми. Це реальні експерти і правоохоронці придумали, якщо що.

Компонент № 1. Придушення картелів у Мексиці. Картелі, головні з яких - Сіналоа і Картель Нової генерації Халіско - діють на території Мексики доволі впевнено і давно перетворилися на справжні військово-комерційні корпорації. Це вже не картель Ескобара і навіть не картель Калі, які можна було ліквідувати позбавивши центрального керівництва. Здолати їх можна лише шляхом тотального знищення, а це - справжня війна.

Компонент № 2. Обмеження головних інструментів транспортування наркотиків. Жоден з цим інструментів не пов’язаний з мігрантами.

• Літаки. У Сіналоа на початку 10-х, наприклад, конфіскували більше 500 легкомоторних літаків. П'ятисот. І картель пережив це спокійно.

• Тунелі під кордоном. Це новація Сіналоа, яку перейняли інші картелі для перевезення товарів і людей. Враховуючи маржу трафіку прорити кілька тунелей і втратити частину товару - не є проблемою. І мова не про ті тунелі, де ледь може пролізти людина. Коли екс-голова Сіналоа Ель Чапо вдруге тікав з мексиканської в'язниці для нього побудували тунель в 4 км ПРЯМО В КАМЕРУ. І тікав він по тунелю на мотоциклі. Були прецеденти тунелів під автомобілі. Виведені за кілька кілометрів від кордону по той бік.

• Транспортування під час експорту. Товарообіг між Мексикою і США - кілька сот мільярдів доларів. По морю чи автотранспортом перевезти вантаж коштовних наркотиків - нема проблем. Навіть при ризику втратити товар чи якийсь окремий ланцюг.

Компонент № 3. Боротьба з причинами злочинності і наркоманії в самих США (ключовий). Соціальна нерівність і напруга формують базу і для злочинності, і для попиту на наркотики. В першу чергу - як казав дон Еладіо з "Пуститися берега" - від бідних та знедолених. Метамфетамін. Героїн. Фентаніл. Солі. А навіть у бідних і знедолених американців доходи набагато переважають доходи будь де у Західній півкулі. І тому ринок просто невичерпний. І так, у злочинності і наркоманії переважно соціальні причини. Не вирішиш їх - не здолаєш злочинність.

Компонент № 4. Блокування постачання сировини з Китаю в регіон. Якщо у 70-90-х головним товаром трафіку було те, що добре росте у регіоні - опіоїди, марихуана, кокаїн, то зараз домінують синтетичні речовини тощо. Сировину везуть з Китаю до Мексики і інших країн регіону. Там варять мет і інші речовини. А далі - у США. Одним з маршрутів. Де є попит і збут. Так Китай, так би мовити, повертає борг "заходу" за опіумні війни.

По жодному з компонентів Трамп не працював під час першого терміну. А зараз його команда пропонують рішення в стилі "офісу найпростіших рішень". Які навіть для української школи популізму виглядають як крінж.

Отакі вони, наші потенційні партнери.

Хто такий Юрій Богданов

Юрій Богданов - блогер, аналітик, спеціаліст зі стратегічних комунікацій у сфері бізнесу, державного управління та політики. Колишній радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У 2010 закінчив Київський національний економічний університет.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти