Збіднений уран: чому росіяни закотили таку істерику

26 березня 2023, 06:43
Уран в цілому має високу щільність, майже в 2,5 рази більше, ніж у заліза. Він важкий і твердий, і це те, що потрібно для пробивання броні.
120-мм снаряд м829а2 з збідненим ураном, США
120-мм снаряд М829А2 зі збідненим ураном, США / US Army

Передусім зазначу, що незважаючи на таку назву, цей уран до ядерної зброї не має жодного стосунку. Просто Росія маніпулює, орієнтуючись на непоінформованість пересічного читача. Бо зрозуміло, що слово "уран" асоціюється з ядерною зброєю, енергетикою, Чорнобилем, Фукусімою – з усім тим, що повʼязано з реакцією поділу радіоактивного матеріалу. Але тут ключове слово "збіднений", тому що його радіоактивність становить менше двох третин від радіоактивності природного урану. Тобто він, навпаки, менш радіоактивний.

Природний уран – це суміш трьох ізотопів: урану 234, 235 і 238. Для виробництва ядерної зброї використовують уран 234 і особливо 235. Але їхня частка в складі природного урану дуже маленька. Більше 99% у природному урані складає 238 ізотоп, який залишається після того, як з природного урану витягли 235 ізотоп. Який піде, наприклад, на виготовлення атомної бомби. Відходи, що залишаються, являють собою так званий збіднений уран, який є низькоактивним і використовується у сучасній військовій справі для різних цілей, не лише для виробництва підкаліберних снарядів з сердечником зі збідненого урану.

відео дня

Уран в цілому має високу щільність, майже у 2,5 рази більшу густину, ніж залізо. Він важкий і твердий, і це те, що потрібно для пробиття броні. Це більш вигідно і з комерційної точки зору, аніж робити такі самі снаряди з використанням вольфраму, який дуже дорогий порівняно зі збідненим ураном.

Крім того, збіднений уран використовується під час виробництва танкового захисту – контейнери для перевезення радіоактивних відходів теж виробляються, у тому числі з використанням збідненого урану. Тобто він не шкідливий порівняно з природним ураном, якого, як ми знаємо, дуже багато і він сам по собі у природному середовищі людині не загрожує.

Тому в даному випадку Росія маніпулятивно використала цю інформацію. Зрозуміло, що для них таке повідомлення дискормфортне. Бо вони розуміють, що броня їхніх танків, образно кажучи, буде прошиватися за допомогою снаряду з сердечником зі збідненого урану близько до того, як ніж заходить у масло. Для нас це, відповідно, добра новина, а для росіян – погана. Але вони намагаються використати це у пропагандистському плані максимально на свою користь.

Михайло Гончар, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти