Оголошення війни їм негайно подавай

20 січня 2024, 06:10
Вся ця низова відрижка у вигляді жонглювання поняттями "стан війни" та "воєнний стан" - безглуздя.
Оголошення війни їм негайно подавай
Мобілізація / Колаж: Главред, фото: УНІАН

Трохи набридло читати оце тупе блеяння у коментарях чи репліках щодо незаконності мобілізації через відсутність "стану війни" в України.

На якомусь етапі частина "глибинного наріду" чи ті, хто в принципі не здатен образитися на штамп "маленькі українці", згенерувала цю нісенітницю і перетворила на улюблене фірмове пояснення для висловлення особистих емоцій і переживань щодо необхідності виконання конституційного обов’язку статті 65.

Оголошення війни ще їм негайно подавай, щоб задовольнити їх зарозуміле воло! Теж мені прихильники правової цнотливості.

відео дня

Взагалі, це окрема категорія людей, які десь щось там начитались поверхово (переважно в телеграм-каналах чи коментарях під ютубчиком), завчила словесні скріпти як мантри спасіння із домішками зарозумілості та зухвалості і починає їх бісером розсипати перед представниками держави чи правоохоронних органів.

При цьому обов’язковими атрибутами має бути рясна слина, яка змішується із істеричним воланням, скоромовкою чи грою голосом. І, звісно, треба дістати смартфон і влаштувати показове шоу. В таких випадках найцікавішим є обличчя цих бідолах. Ось саме в ці моменти можна побачити усю всесвітню печаль, страх та ненависть на фізіогномиці.

Ось і в ситуації з грою слів "стан війни" та "воєнний стан" прикметно бачити, коли почувши дзвін, не знаючи де він – тужаться і надувають щоки, починаючи із наркотичними колами в очах базікати про те, що Рада не оголосила війну Росії, а тому й мобілізація є начебто незаконною. Так при Порошенкові часткова мобілізація в 2014 р. оголошувалась також без "стану війни", хіба забули?

Ці два поняття таки дійсно існують і вони мають різне нормативне значення. "Стан війни" згадується в Конституції двічі (в якості повноважень Ради та Президента) і у Законі "Про оборону України". Але не передбачається імперативний обов’язок Ради негайно оголосити війну, хоча це комусь і здавалось би цілком логічним з огляду на побутову уяву.

Варто при цьому знати, що "воєнний стан" з усіма супроводжуючими процедурами, в тому числі мобілізацією, може запроваджуватися і без самого юридичного факту війни. В світі є багато випадків, коли воєнний стан вводився навіть без жодного натяку на воєнні дії на території країни.

До того ж, Конституція та українське законодавство як раз грунтовно і детально розкривають поняття воєнного стану. Чинний закон "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", ухвалений ще 1993 року і дуже часто доповнюваний, не прив’язує мобілізацію до "стану війни".

Та сама Росія вдалась до формули так званої "спеціальної воєнної операції" замість оголошення війни Україні. Міжнародного права достатньо для кваліфікації дій РФ як акту агресії. Цілком!

Тому вся ця низова відрижка у вигляді жонглювання поняттями "стан війни" та "воєнний стан" - безглуздя. Спеціально для таких "розумників" можу додати: є ще поняття "воєнний час", "особливий період".

Матчасть "у шоці".

Хто такий Олег Постернак

Постернак Олег Олександрович (народився 19 вересня 1983 р., с. Залужжя, Теплицький район, Вінницька область) — політтехнолог, політичний консультант, член Асоціації професійних політичних консультантів України, кандидат історичних наук. Провів 16 виборчих кампаній в якості керівника кампанії кандидатів в народні депутати в мажоритарних округах, кандидатів на міські голови, кандидатів у депутати обласних та районних рад.
Автор блогів і публіцистичних матеріалів з виборчого права, політичних технологій, електоральної психології у багатьох українських виданнях.
Коментує політичну ситуацію на українських інформаційних телеканалах, пише Вікіпедія.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти