Дуже вже Байден хоче Путіна покарати

23 червня 2022, 19:36
Якщо американці захочуть, то в Росії 27 червня дефолт все-таки трапиться. Питання в тому - чи захочуть вони?
Путін байден
Байден хоче Путіна покарати / REUTERS

Наближається 27 червня - день, коли закінчується 30-денний "пільговий період" за російськими виплатами за зовнішнім державним боргом.

Якщо Росія не зуміє провести чергові платежі до цієї дати, то буде оголошено дефолт.

А провести вона їх не зможе, оскільки США відібрали у РФ відповідні інструменти. Гроші є, а передати кредиторам Росія їх не може. Відповідно, дефолт неминучий.

відео дня

Путін, ясна річ, незадоволений: для нього виключно важливо, щоб поняття "дефолт" ніяк не асоціювалося з його ім'ям і епохою його правління. У його світі дефолт - це щось з "лихих 90х", але ніяк не з сьогодення.

Тому він не залишає спроб цього дефолту уникнути. Сьогодні він видав указ, який можна назвати "Схема, яка хоче здаватися хитрою, але в реальності досить тупа".

Суть така: оскільки Мінфіну РФ використовувати долари заборонено, то він дасть якимось банкам рублі, а вони переведуть рублі в долари і віддадуть їх російським кредиторам. В указі сказано, що "зобов'язання за державними єврооблігаціями будуть визнані виконаними після оплати в рублях за курсом на внутрішньому ринку в день платежу".

Природно, США можуть цю схему збити на зльоті. Наприклад, пригрозять банкам відлученням від долара в разі участі в ній - і все. Жоден банк добровільно на таке не піде.

читайте такожПублічне приниження Росії: чому лідери країн колишнього СРСР все частіше дерзять ПутінуНу або кредиторів зобов'яжуть брати платежі тільки від Мінфіну РФ, пригрозивши вже їм санкціями за неслухняність. Загалом, якщо американці захочуть, то в Росії 27 червня дефолт все-таки трапиться. Питання в тому - чи захочуть вони?

Я думаю, що цього разу захочуть. Дуже вже Байден хоче Путіна покарати.

Медуза пише:"Західні учасники ринку визнали це неузгодженою зміною валюти платежу, заявивши, що готуються оголосити дефолт".

Amen.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти