Чергове обдурювання влади: як "Вовина тисяча" тільки розлютить українців

18 листопада 2021, 06:10
"Вовина тисяча" не мотивує українців щепитися від коронавірусу.
Чергове обдурювання влади: як 'Вовина тисяча' тільки розлютить українців
Влада за вакцинацію обіцяє не гроші, а купони на знижки / Facebook / ProtsyshynOfficial/

Зеленський заявив, що українці, щеплені від коронавірусу двома дозами вакцини, отримають тисячу гривень через додаток "Дія", а витратити ці гроші можна буде на придбання абонемента в спортзал, квитка на концерт, в кіно, музей або театр або ж на подорожі всередині країни. Цю ініціативу влади в народі одразу охрестили "Вовиною тисячею".

Ідея, в принципі, правильна. Подібна практика використовується в усьому світі, зокрема, в країнах Європи, де за вакцинацію людям дають, наприклад, 100 доларів, тому що і там теж існують антивакцинаторські настрої.

Тож ідея правильна, але далі, як у Черномирдіна, "хотіли, як краще, а вийшло, як завжди". Адже гроші безпосередньо ніхто вакцинованим давати не збирається. Насправді влада обіцяє не гроші, а де-факто купони на знижки. Підкреслюю, це – купони.

відео дня

При цьому влада переслідує одну важливу для неї мету – мотивувати якомога більше українців встановити додаток "Дія". Для влади це важливо тому, що вона всерйоз думає про введення електронного голосування в Україні. Дуже вже сподобався їй досвід Російської Федерації, де це було запроваджено. Адже там на округах одразу "виносили" опозиційні партії, тому що по якомусь дивовижному збігу обставин, а точніше за рахунок "електронного голосування", яке легко можна підробити, партія від влади легко набирала голоси. Зеленський прекрасно розуміє, що тільки молодь за нього ще й може проголосувати.

Однак, діючи так, "зелені" створюють проблему. Адже влада не подумала про українців, у яких все ще немає смартфонів, а це, вибачте, більша частина населення країни. Влада все вимірює мірками Києва і міст-мільйонників, де населення в основному може собі дозволити смартфони. Інша ж частина країни живе в іншій реальності, зокрема, у багатьох досі кнопкові телефони і немає нормального Інтернету. Як у цьому випадку влада забезпечуватиме виконання своєї обіцянки? Вона буде давати цю тисячу грошима? Але якщо так, то вона створює нерівноцінний доступ, адже одним вона віддасть грошима, а іншим – якимись купонами через "Дію".

Задумка правильна, але виконання таке, що ця ідея викличе ще більше відторгнення влади. "Зелені" просто не думають, коли щось роблять. Вони намагаються хайпонути, видати щось яскраве, але, як це буде працювати на практиці, вони не замислюються.

Тому ідея з "Вовиною тисячею", думаю, закінчиться так само, як і інші "блискучі" ініціативи влади.

читайте також"Кінець епохи бідності": мережа вибухнула мемами через "Вовину тисячі"

Крім того, обіцяну Зеленським за вакцинацію суму можна використовувати тільки на певні види послуг і розваг. Подивимося ще, які фірми і компанії отримають доступ до надання цих послуг. Адже за цю тисячу гривень ми можемо сходити в кіно або на концерт, а і кіно, і концертами за збігом обставин займається 95 квартал…

Плюс навіщо подібні розваги, наприклад, який-небудь сільській бабусі? Вона навряд чи піде на концерт або вирушить подорожувати літаком.

Ідею Зеленського порівняли з "Юліною тисячею", однак є велика різниця: Тимошенко давала людям реальні гроші, причому за тими мірками це було 200 доларів, а те, що дає сьогодні Зеленський – це 38 доларів, та ще й купони. Різниця, м'яко кажучи, суттєва. Крім того, отримавши "Юлину тисячу", люди могли використовувати гроші на їх власний розсуд, наприклад, на покупку продуктів. Тут же все інакше.

читайте такожУкраїна закипає, і є від чого

А найголовніше, що ця ідея з тисячею гривень ніяк не мотивує українців більше вакцинуватися. Навпаки, вона ще більше розлютить їх, тому що всі зрозуміють, що їх надурили, і гроші роздавати ніхто не буде.

Тож подібні кроки не врятують рейтинги Зеленського – вони, як мертвому припарки.

Тому в даному випадку правильніше вести мову не про "Вовину тисячу", а про "Вовину фікцію". Загалом, як завжди.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти