Очищення морозом

3 жовтня 2021, 19:47
Поки ми не закриємо віртуальний реверс, ми ніколи не дізнаємося, скільки ж газу насправді видобувається в Україні і який наш справжній дефіцит, а не "паперовий".
Газ ціни
Нафтогаз запалив майже вселенський олімпійський факел, спаливши у "факелах" свердловин 0,5 млрд кубів / Reuters

Очищення кризою. Точніше морозом.

У середні століття інквізиція очищала вогнем.

Зараз "газова інквізиція" очищатиме економіку і населення морозом і тарифами.

відео дня

Можна дуже довго розповідати про "реформи в Нафтогазі", але їх реальну цінність для країни ми "помацаємо" лише в умовах зниження транзиту російського газу і зростання котирувань на енергоресурс на європейських хабах.

Саме зараз багато хто розуміє, що справжня реформа - це:

а) нарощування видобутку власного газу;

б) створення на базі нашої ГТС і підземних сховищ східно-європейського газового хаба як національного бенчмарка (орієнтира за ціною) і майданчика для хеджування газових портфелів промислових споживачів.

Це те, що зробили у Польщі і Туреччині, хоча шанси цих країн на хабовий статус були в рази менші, ніж у нас.

читайте такожПоки Росія шантажує Європу, платити ціну за газ доведеться УкраїніМоже тому, що їх функціонери отримували в рази меншу зарплату, ніж в українському Нафтогазі?

Саме про ці два напрямки (зростання видобутку і хаб) всі останні роки і бив на сполох у своїх статтях.

На перевірку виявилося, що "реформи" Нафтогазу добре працюють в умовах, коли можна влітку закачати у сховища дешевий газ, а взимку продати споживачеві дорогий.

Плюс російські три мільярди доларів за транзит, які цілий рік балансують фінансовий потік, забезпечуючи виплату космічних зарплат, бонусів і реалізацію програми 20/20 з нарощування газовидобутку, яка була успішно провалена.

Ціна "реформ" Нафтогазу - це потворний анбандлінг зі створення "незалежного оператора" ГТС, потужності якого не цікаві нікому: ні шкідливому Газпрому, ні няшним європейським операторам.

Ціна "реформ" Нафтогазу " - це 1,4 млрд м.куб., списаних на технологічні втрати.

Нафтогаз запалив майже вселенський олімпійський факел, спаливши у "факелах" свердловин 0,5 млрд кубів.

Ціна "реформ" - це і схеми з віртуальним реверсом газу з Європи.

Як ви думаєте, чому так замайоріли наші можновладці з приводу угорського транзиту на 4 млрд м. куб., які підуть в обхід України?

читайте такожДо нових смів залишилося недовго: до чого призведе підвищення цін на газУ загальній структурі транзиту втрата для нас декількох сотень мільйонів доларів на рік. Явно не критично.

Річ у тім, що останнім часом віртуальний реверс до України, значною мірою, перемістився зі Словаччини до Угорщини (70-80% обсягів).

Закриття цього напрямку, означає, що схема з віртуальним реверсом накривається мідним тазом і заробляти на прокладках в Люксембурзі та Швейцарії вже не вийде.

Тому прийдешня "газова інквізиція" буде на благо.

Поки ми не закриємо віртуальний реверс, ми ніколи не дізнаємося, скільки ж газу в реальності видобувається в Україні і який наш справжній дефіцит, а не "паперовий".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти