Полювання на Patriot триває

21 травня 2023, 06:57
У Заходу не було б ніякої можливості перевірити путінські хвастощі, якби російські військові не почали полювати на Patriot
Patriot
Американська система Patriot / Колаж: Главред, фото: Вікіпедія, Defense.gov/John Hamilton

Практично щоночі кияни прокидаються від звуків глухих вибухів. Це чергова російська масована атака і робота систем протиповітряної оборони. Так президент Росії намагається довести самому собі, що ракетою "Кинджал" можна знищити американську систему Patriot.

Відразу ж після першої масованої атаки Міністр оборони Росії Сергій Шойгу відзвітував про досягнення своїх підлеглих: Patriot знищений непереможним "кинджалом". Через день виявилося, що не знищений. І не "кинджалом", а уламками від збитої ракети, які, можливо, впали на один з елементів американської системи.

Хто такий Віталій Портников?

Віталій Портников-український публіцист, письменник і журналіст. Оглядач Радіо Свобода і постійний автор аналітичних статей в українських виданнях на політичну та історичну тематику. Член Українського ПЕН. Веде популярний україномовний відеоблог на YouTube.

відео дня

Patriot вже відремонтований і працює в звичному режимі. А я готуюся знову прокидатися серед ночі від звуків вибухів.

Ця війна стала справжнісіньким викриттям і Володимира Путіна, і Росії, і її армії. Напередодні війни могло здатися, що варто тільки мешканцям Кремля захотіти — і Україна буде стерта з політичної карти світу. Виявилося, що це лише марні надії. Так, ніхто сьогодні не знає, як закінчиться ця війна і скільки ще вона триватиме.

Але ясно, що окупувати Україну і перетворити її на частину Росії або в підконтрольну державу Володимиру Путіну не вдасться.

У Росії запевняли, що мають у своєму розпорядженні так звану "другу армію світу". Її генерали вже допустили таку кількість помилок, що виникає питання: може, вони могли воювати тільки з беззахисними сирійськими повстанцями в Алеппо? Її професійні офіцери і контрактники практично виведені з ладу. Тепер "друга армія світу" - це Зеки Пригожина.

Історія з "кинджалами" і "калібрами" — окрема пісня. Зрозуміло, що ці сучасні ракети не могли бути виявлені і знищені українською системою ППО. Але Путін-то лякав ними не українців, а Захід. Він запевняв, що Росія має таку сучасну зброю, проти якої безсила будь-яка система протиповітряної оборони.

І у Заходу не було б ніякої можливості перевірити путінські хвастощі, якби російські військові не почали полювати на Patriot у вічній надії осоромити Америку.

Цей комплекс держави, яка давно вже програла цивілізаційне змагання, але все ще намагається довести, що зможе відігратися, ми спостерігаємо протягом практично всієї радянської, а тепер уже і російської історії.

Радянський Союз не пережив би голодні роки без американської допомоги, але його пропагандисти проклинали Герберта Гувера. Радянська армія не змогла б протистояти Рейху без ленд-лізу, але радянські керівники укупі зі своїми підданими вважали за краще про це забути відразу ж після Другої світової війни.

Микита Хрущов буквально оторопів під час першого візиту радянського лідера в США, але вперто доводив "переваги соціалістичного способу життя" і обіцяв наздогнати і перегнати Америку. Брежнєв замість того, щоб продовжувати політику розрядки, вліз в афганську війну, але винні в Радянському фіаско американці відмовилися допомагали повстанцям. У розваленому Радянському Союзі росіяни розкуповували "ніжки Буша", але винні в загибелі найкращої країни на світі виявилися американці.

Ну і тепер, звичайно, американці винні в тому, що Путін не може безкарно вбивати українських жінок і дітей тоді, коли йому заманеться. І їх систему протиракетної оборони - оборони, між іншим, а не нападу - необхідно обов'язково знищити.

Поки я завершував текст, пролунали перші нічні сирени повітряної тривоги. Не потрібно бути великим аналітиком, щоб зрозуміти, що робитиме цієї ночі російський президент зі своєю армією — полювання на Patriot триває.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти