Омікрон на порозі: чи є приводи для паніки

17 грудня 2021, 09:10
Дельта – поганий, агресивний штам. Це всіх влаштовує? А зміна штаму на менш агресивний, згідно поточним даним, це хіба погано?
Омікрон на порозі: чи є приводи для паніки
Омікрон менш агресивний за Дельту / Reuters

Те, що зараз відбувається в інформаційному просторі відносно нового штаму Омікрон вражає.

Настільки масивна пропаганда залякування, провокації істерії та паніки розгорнута за відсутності чіткого наукового та клінічного підґрунтя.

Що ми знаємо на сьогодні про новий штам? Омікрон страшніший за Дельту по кількості смертельних випадків? – поки що, ні. Омікрон викликає більш складний перебіг? – знову, згідно останніх даних, ні. Омікрон здатний швидко розповсюджуватись та заражати? – так. Але це ще ні про що не каже. Тому що мутації вірусів – це нормальний, природній процес, який тривав, триває і буде далі тривати.

відео дня

Дельта – поганий, агресивний штам. Це всіх влаштовує? Серйозно? Зміна штаму на менш агресивний (згідно поточним даним) це хіба погано?

читайте такожВиявлено новий небезпечний симптом ОмікронаОмікрон попадає не на порожнє підґрунтя. Наша імунна система вже навчена відповідати та розпізнавати коронавірус. Навіть пробивши першу лінію захисту, новий штам (менш агресивний) не зможе переграти вже тренований імунний захист в цілому.

Чому я радію, коли бачу у себе, чи у своїх пацієнтів антитіла? Це свідчить про те, що один раз вже ковід подолано. Що імунна система залучила необхідні механізми та показала "зуби" вірусу. Не антитіла захищають самі по собі, а вся палітра захисних механізмів. Антитіла - це лише верхівка айсбергу. Але важлива верхівка.

Чи можемо ми захворіти вдруге на ковід від омікрону? Може так, а може й ні. Час покаже. Поки що, офіційних даних недостатньо.

Але що відомо точно, так це те, що всі, хто мають антитіла є вже загартованими. За антитілами прихований потужний клітинний захист. Без нього - антитіла не виробляються. Ми є ті, хто перемогли ковід та продемонстрували свою здатність створювати потужний опір "загарбникам". І боятись нічого.

Страх та паніка – шлях в безодню. Це знищує наше адекватне сприйняття дійсності та шалено пригнічує імунну резистентність.

Бережіть себе! Цінуйте та підтримуйте свій імунітет. Його намагаються дискредитувати. Але він – наш найкращий захисник та надія. З ним – ніякий ковід не страшний.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти