Він намагається захопити сусідні країни і труїть ворогів

17 лютого 2023, 19:20
Росія - країна, що належить до європейської культурної традиції, але з великою затримкою розвитку.
Володимир Путін, Ігор Ейдман
Путінська Росія застрягла в середньовіччі, вважає Ейдман / Колаж kremlin.ru, facebook.com

Знаєте, що нагадують мені заяви російських пропагандистів і політиків про особливий шлях Росії? Це приблизно так, якби людина, яка зламала ногу, замість того, щоб її лікувати, пишалася своєю кульгавістю і казала, що у неї особлива хода; або батьки дитини із затримкою розвитку, замість того, щоб намагатися її інтенсивно розвивати, радісно заявляли б, що у неї такий особливий шлях дорослішання.

Росія - країна, що належить до європейської культурної традиції, але з великою затримкою розвитку. Як відомо, принаймні з часів Петра 1 вона була учнем Європи. Вся т.зв. "велика російська культура" зійшла на європейських дріжджах, всі політичні та соціальні інститути в Росії запозичені у європейців.

відео дня

Російська влада століттями намагається копіювати європейські інститути і відносини, але в силу якоїсь політичної олігофренії, роблить це з величезним запізненням. Також пізно вона відмовляється від давно залишених Європою, віджилих традицій.

У Росії дуже пізно, в порівнянні з європейськими країнами, скасували кріпосне право; з запізненням і невдало намагалися декларувати свободи і права людини, перейти до правової держави і демократії. У 19 столітті Європа в основному розлучилася з абсолютизмом і клерикалізмом, в 20 столітті - з імперіалізмом, шовінізмом, територіальною експансією.

А путінська Росія і в 21 столітті повністю занурена у всю цю архаїку. Вона зараз за європейськими мірками живе, чи то в пізньому середньовіччі, чи то в ранньому новому часі. Абсолютний монарх намагається захопити сусідні країни і труїть отрутами ворогів, попи займаються мракобіссям, розбійників вербують в ландскнехти, блюзнірів і крамольників тягнуть в "Бастилію".

Російська панівна верхівка, не вміючи і не бажаючи (демократії вона боїться, як вампір - хреста) йти в ногу з часом, видає свою відсталість за "особливий шлях" і намагається протистояти Заходу, що делеко пішов вперед. Шанси у неї в цій боротьбі не більші, ніж у розумово відсталого підлітка - в світовому шаховому турнірі.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти