Небезпечне бажання зберегти обличчя Путіну: яке нерадісне дежавю скоро чекає на Україну

20 травня 2022, 06:37
Є ризик, що "другий розподіл України" буде завершено.
Європа незабаром втомиться від війни в Україні
Будь-які зволікання Заходу з наданням Україні озброєнь вкрай небезпечні / Фото УНІАН

З моменту ухвалення закону про ленд-ліз для України в Сенаті і до підписання Байденом пройшло більше місяця. Хоча все могли зробити більш оперативно. Навіть Байден після ухвалення в Нижній палаті не підписував закон більше тижня. Не кажіть мені про символізм 9 травня – це ж США, а не Росія. Особливо під час гарячої фази війни і "м'ясорубки" на Донбасі, де так сильно не вистачає озброєнь.

Поки що закон "порожній", там немає номенклатури і списку озброєнь, який можуть США нам надати. Робоча група з вироблення механізму може створюватися 60 днів. Навіщо? Якщо все, що нам потрібно, у Вашингтоні знають вже давно. Але максимально все затягується. Хоча при бажанні цей "ріг достатку" міг би уже працювати. Не один тиждень.

Максимум, що нам поки що дають із нового і важкого – гаубиці. Супер-зброя. Потрібна. Але їхня кількість... 80? 90? Для лінії фронту в понад 1000 км? Come on!

відео дня

Німеччина і Франція – з їхнього боку розмов у рази більше, ніж справ. Те, що вони передають, йде чехам і словакам замість того, що вони передали нам. А передали вони радянський мотлох. Ні, дякуємо, звичайно. Велике. Але от Німеччина і Франція поки що... Гм.

Про історію з "МіГами" вже забули? Макрон і Шольц вже почали петляти по євроінтегрції України, придумувати всяку маячню. Тим часом ембарго на нафту під усілякими соусами з посиланням на Орбана не вводиться.

Маріуполь від усіх жахів злочинів ра**исти зачищають, і "ефекту Бучі" вже не буде. А тому не буде і жорстких санкцій.

Все частіше звучать заяви міністра оборони США, генсека Столтенберга та інших про те, що війна затягнеться на роки.

Рашисти планомірно за допомогою ракетних ударів знищують не тільки військову інфраструктуру, а й полігони, і навіть сараї із санаторіями. І зупинятися не мають наміру.

читайте такожОстанній цвях у труну СРСР-2: чому Німеччина і Франція гальмують вступ України до ЄС

Відповідно, швидко відновити військовий потенціал Україні одній неможливо. Я вже не кажу про будівництво нових ракет і, тим більше, авіації. А без цих компонентів навіть відвоювати знову окуповані території неможливо. Кейс Маріуполя – найкраще підтвердження.

Рашисти за винятком Донбасу перейшли до "окопування" в Херсонській і Запорізькій областях. А це ускладнює швидке відвоювання територій. Вже навіть Арестович каже, що до осені перемоги не буде.

А тепер, увага, питання!

А як ми відвоюємо території, якщо наше старе озброєння утилізується, а нове нам видають по "чайній ложечці"? Чим наступати? При всій повазі і вірі в ЗСУ, без західної військової допомоги це неможливо.

читайте такожСправи Путіна зовсім погані - на горизонті замаячила поразка Росії у війні

Нафта дорожчає, видобуток Росії практично не падає, але вона компенсується перенаправленням нафти в Індію і Китай. А за рахунок збільшених цін вони залишаються навіть у плюсі.

Якщо Шольц, Байден, Макрон та інші "злили" нас ще до початку війни, то з чого ви взяли, що вони перестали бути пі...?

Моя думка: всі ці зволікання пов'язані саме з бажанням зберегти морду Путіну.

А як він може її зберегти перед своїми бандерлогами? Окупувати повністю Донецьку та Луганську області, зміцнити коридор до Криму. Можливо навіть анексувати. Вуаля, "другий розподіл України" завершено.

Потім починається дипломатична метушня. І всі ці заяви Подоляка про те, що український народ не погодиться на Мінськ-3, звичайно, правильні.

читайте такожРозпад Росії: коли і які території можуть "уплисти" від РФ

Але це поки повна жопа не настала, і адреналін ще розбурхує кров.

Тільки згадайте самі себе, як ви ставилися до Мінську-2 після його підписання. Особливо порохоботы. Війна пішла з Києва та околиць. Харків ми вже майже повернули. А як більшість ставилася до війни на Донбасі? Я не беру порохоботів з нав'язаним їм наративом "вони всі сепари, так їм і треба!". Я прекрасно пам'ятаю, як все було, коли повернувся з Маріуполя в серпні 2014-го, коли вже створювався Іловайський котел.

Всі насолоджуються життям, ніби війни і немає.

А от влітку бої почнуть стихати, в новинах будуть повідомляти про нові відвойовані села і підбиті танки. Рашистів утилізувати будуть вже навіть не сотнями, а десятками. Війна остаточно перейде в позиційну.

І почнеться економічна дупа. Захід виділить нам пару мільярдів фінансової допомоги, а пі...араси почнуть її красти і пиляти. І тут почнеться нова фаза: корупційні скандали а-ля "Велике будівництво".

І в західних ЗМІ історії про героїзм наших ЗСУ вмить зміняться історіями про наших злодійкуватих чинушів, які нікуди не поділися і вже слинявлять свої жирні пальці.

читайте такожЧи дадуть Україні озброєння, здатні завдавати ударів по території Росії

І тут станеться дежавю. Як і в 2015-2016, коли основні бойові дії вляжуться, Європа почне від нас "втомлюватися". Найогидніше, що винні ми будемо в цьому самі. Ну а у нас все перейде в стадію внутрішніх срачів, які вже почалися.

Щоб повернутися до політики "business as usual" з Путіним, західні еліти (такі ж продажні, до речі, як і наші), зробили ставку на корумпованість наших чиновників.

Дай Бог, щоб я помилився!

Максим Ялі, експерт-міжнародник, професор кафедри міжнародних відносин Національного авіаційного університету

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти