Небезпечні води Чорного моря... для росіян

13 червня 2024, 06:17
453
На третій рік війни Росія не може в Чорному морі застосовувати свій флот (а точніше флотилію) для проведення надводного патрулювання.
Чорне море, зерновий коридор
Росіяни не можуть проводити надводне патрулювання / Колаж Главред, фото facebook.com/oleksandr.kubrakov, МВС

Росії почала патрулювати Чорне море підводними човнами. Щось із цим не так чи все за планом?

За інформацією Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня в Азово-Чорноморському регіоні перебуває чотири російські підводні човни проєкту 636.6 "Варшавянка", які зайняті патрулюванням. Загалом це не те щоб не їхній функціонал, але куди поділися інші менш енерговитратні засоби?

Чотири проблемні субмарини.

відео дня

Насамперед давайте розберемося, який склад російської підводної компоненти в Азово-Чорноморському регіоні і про які конкретно субмарини говорили в ЦСК?

До дизель-електричних підводних човнів проєкту 636.6 "Варшав'янка" належать субмарини "Краснодар", "Колпино" і "Великий Новгород". Усі вони були здані замовнику приблизно в один і той самий період - у 2015-2016 роках, і всі вони є носіями крилатих ракет морського базування "Калібр" (по чотири пускові установки на кожній).

Четвертою ДЕПЛ є представниця проєкту 877В "Палтус" - "Алроса". Це досить таки не новий підводний човен (1989 року народження), але цікавий він не тільки своїм віком.

У 1992 році після прийняття командою "Алроси" присяги Україні проросійська частина команди заблокувала субмарину і не дала увійти до складу ВМСУ. Підводний човен тривалий час не виконував своїх функцій, поки росіяни його не переправили в Новоросійськ.

"Алроса" неодноразово перебувала на ремонтних роботах: у 1998-1999 роках, 2009 році (після якого в субмарини відмовив двигун), у 2011-2012 роках, а також із 2014 до 2022 р.! Після майже восьмирічного ремонту і модернізації ДЕПЛ поспіхом повернули до складу російського Чорноморського флоту, заявивши, що підводний човен отримав можливість застосовувати КРМБ "Калібр". Однак із 2022 року він так і не здійснив жодного пуску, що змушує засумніватися в цих заявах.

Мабуть, в умовах різкого скорочення флоту російському командуванню довелося спішно розв'язувати питання з найскандальнішим довгобудом, який більшу частину своєї "служби" або стояв на ремонті, або не функціонував, що також змушує поставити собі запитання щодо функціональності "Алроси" і її безпеки для її ж екіпажу.

Що ж до підводних човнів "Краснодар", "Колпино" і "Великий Новгород", то з урахуванням їхнього вступу на службу, ці ДЕПЧ вже потребують регламентних ремонтних робіт, але натомість вони отримали ще більше навантаження.

Небезпечні води Чорного моря.

З 2022 року Сили оборони України вразили та завдали різного ступеня пошкодження в Чорному морі щонайменше 56 російським як військовим кораблям, так і суднам. Причому серед них чимало патрульних кораблів і катерів, які були вражені морськими дронами під час виконання їхнього прямого функціоналу - патрулювання у відкритому морі.

Варто зазначити, що тільки у 2024 році СОУ вразили щонайменше 11 російських кораблів, з яких патрульний функціонал (або наближений до нього) могли виконувати: ракетний катер проєкту 12411М "Ивановец", патрульний корабель проєкту 22160 "Сергей Котов", малий ракетний корабель проєкту 21631 "Серпухов", патрульний катер проєкту 12150 "Мангуст".

Ці кораблі було пошкоджено і потоплено як під час патрулювання, так і під час перебування в здавалося б безпечних бухтах. Для знищення застосовувалися засоби ураження повітряного типу - наприклад, Storm Shadow/SCALP-EG, а також морські дрони типу MAGURA V5.

Примітно те, що згідно з опублікованими російськими окупантами відео, патрулюванням Чорного моря надводними засобами останнім часом займаються саме українські дрони, в той час як для росіян залишилася тільки опція підводного патрулювання.

Висновки.

На третій рік війни Росія не може в Чорному морі застосовувати свій флот (а точніше флотилію) для проведення надводного патрулювання.

Окупанти не тільки були змушені вивести весь бойовий склад кораблів до Новоросійська, а частину навіть до Каспійського моря, а й для патрулювання акваторії Чорного моря задіяти підводну компоненту - оскільки втрати надводної стали критичними.

Причому застосовувати і досить активно саме в той період, коли цим підводним човнам саме час вирушати на ремонт.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив". Провідний експерт Українського центру дослідження проблем безпеки. Український політичний та економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти