Чи зупинять санкції Росію: чого вчить історія

20 грудня 2021, 06:28
У відповідь на військову загрозу СРСР створювалися нові танки і літаки, формувалися механізовані корпуси і танкові дивізії.
Росія, літаки, Кремль, агресія Росії
Лише санкції ніколи не стримували Росію / Фото Reuters

Ще раз про санкції. Безперечно (з історією не посперечаєшся) Захід не раз вводив в дію санкції проти СРСР. Деякі навіть вважають, що саме санкції Рейгана стали причиною краху Союзу, але я помічав причини майбутньої катастрофи ще в дитячому садку, задовго до Рейгана, у вигляді постійно протікаючих кранів, підгорілої каші і запліснявілих простирадл...

Країни Антанти ввели перші санкції проти тоді ще Р.С.Ф.С. Р. в 1919 році. Потім санкції вводилися проти більшовиків мало не щорічно, проте світова економічна криза тридцятих ("Велика депресія") змусила Захід відмовитися від високих ідеалів - в обмін на зерно і золото в СРСР були поставлені тисячі підприємств, що стало основою сталінської індустріалізації.

читайте такожУ Сенаті США погодили терміни ведення санкцій проти Північного потоку-2У 1939-му, у відповідь на агресію СРСР проти Фінляндії США ввели так зване "моральне ембарго", а Ліга націй виключила країну рад зі своїх списків. Треба сказати, що в той час колективний "демократичний" Захід розглядав фінів чи то як старих васалів Росії, чи то як нових васалів Німеччини, і не поспішав їм сильно допомагати. Кожен був сам за себе.

відео дня

Потім Гітлер напав на СРСР і всі санкції були зняті. Сталін став союзником західних демократій.

У 1949-му, з початком холодної війни, США ініціювали створення Координаційного комітету з експортного контролю (COCOM), який обмежував поставки в СРСР критично важливого для оборонної промисловості обладнання і передачу технологій.

Втім, радянська розвідка прекрасно обходила всі заборони, і просто крала технології і креслення пачками, забезпечуючи країну ядерною зброєю, підводними човнами, протисамольотними ракетами, комп'ютерами, оптикою, радіотехнікою, і всім-всім-всім...

Найцікавіші санкції США вводили проти майбутнього Газпрому (на зображенні). Історія цих санкцій один в один повторює історію сучасних санкцій проти "Північного потоку-2".

У 1962-му США продавили через НАТО ембарго на поставку труб великого діаметру для будівництва газопроводу "Дружба". Німці і французи вже два роки як постачали ці труби радам, в першу чергу тому, що розраховували на радянський газ, і раптом - ембарго...

Зрозуміло, що США просто не хотіли, щоб їхні європейські союзники потрапили в енергетичну залежність від головного ворога. Але політика - політикою, а грошики окремо: в 1970 році ФРН і СРСР підписали контракт на поставку 3 млрд кубів радянського природного газу.

У 1980-му за пропозицією президента США Джиммі Картера 61 країна світу бойкотувала Олімпіаду в Москві у відповідь на введення радянських військ до Афганістану в грудні 1979-го. Так собі санкції, звичайно...

У 1981-му вже Рональд Рейган ввів санкції проти СРСР, які стосувалися в основному, обладнання та матеріалів, які постачали американські та європейські фірми для будівництва газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород" (наша "нитка" газопроводу будувалася).

Формальним приводом для санкцій стало введення в Польщі воєнного стану (самими поляками, між іншим), але всім було очевидно, що насправді Штати противляться підсаджування західної Європи на радянську (тепер російську) "газову голку".

Американські санкції призвели до конфлікту між США та їхніми західноєвропейськими союзниками. Західні уряди підтримали своїх виробників. У 1982-му Рейган оголосив про скасування ембарго на поставку нафтогазового обладнання в СРСР. Будівництво газопроводу завершилося в 1984 році.

Це, звичайно, неповна історія санкцій проти СРСР. Нічого, розумники зараз допишуть в коментах, і вкажуть автору на неминучі неточності і неповноту висвітлення питання... Але суть не в цьому.

Жодного разу - жодного разу! - санкції не вводилися у відповідь на загрозу застосування сили, або в якості реакції на пряму агресію. Санкції були методом і формою економічної боротьби, швидше навіть війни, і часто - економічної війни між США і їхніми західноєвропейськими союзниками.

читайте такожЄС ввів санкції проти Російської ПВК" Вагнер " і трьох енергокомпанійУ відповідь на військову загрозу СРСР створювалися нові танки і літаки, формувалися механізовані корпуси і танкові дивізії, розміщувалися в Європі ядерні ракети і стратегічні бомбардувальники.

Військова загроза парирувалася відповідною військовою загрозою - саме так працювало і працює стримування війни.

Сьогодні ж у відповідь на вже розпочату агресію Росії проти України і навислу загрозу повномасштабної війни колективний імпотентний Захід погрожує ввести проти Кремля новий, "руйнівний" пакет санкцій...

Ось справа-то в чому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти