Від Кучми і Порошенка до Зеленського: як Великий Герб став символом спадковості влади

1 липня 2021, 06:35
Великий Герб, запропонований до ухвалення Зеленським, фігурував у такому саме вигляді ще у законопроекті, розробленому урядом Тимошенко 2009 року.
Від Кучми і Порошенка до Зеленського: як Великий Герб став символом спадковості влади
Проект Великого Герба України

Скільки усілякої ахінеї я прочитав про законопроект про Великий Державний Герб України.

Логіка тут, звісно, проста. Законопроект вніс Зеленський - значить фанклуби деяких його політичних опонентів починають посилено проект самого символу усіляко паплюжити. І тут є певна іронія, але про неї - пізніше.

Власне, а для чого нам Великий Герб? Бо це передбачено у Конституції, де містяться і ключові вимоги до цього символу. Зокрема, він повинен містити у собі як Малий Герб (Тризуб), так і і герб Війська Запорізького. Тому без козака з мушкетом - ніяк.

відео дня

Дехто із нардепів почав обстоювати ідею, що, мовляв, навіщо нам той герб? Давайте його взагалі з конституції приберемо. Мовляв, це "дуже просто". Очевидно, законотворці забувають положення Конституції, яку вони днями так сильно шанували.

Ні, не просто, бо ст. 20, де міститься згадка про Великий Герб, належить до першого розділу Конституції. І змінити цей розділ дуже не просто.

Стаття 156 Конституції України: "Законопроект про внесення змін до розділу I "Загальні засади", розділу III "Вибори. Референдум" і розділу XIII "Внесення змін до Конституції України" подається до Верховної Ради України Президентом України або не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України і, за умови його прийняття не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України, затверджується всеукраїнським референдумом, який призначається Президентом України".

читайте такожЗ'явилося зображення Великого герба УкраїниОтже, "найпростіший" шлях - це просто затвердити Великий Герб, як і передбачено у Конституції.

Тепер про сам проект. Хоча його вніс Зеленський, але розробляли його значно раніше.

Він фігурував у такому саме вигляді уже у законопроекті, розробленому Урядом Тимошенко 2009 року. При цьому, Великий Герб України, в основному, був створений ще до 2000 р., а вже у січні 2001 р. до Верховної Ради надійшов законопроект "Про великий Державний герб України" (реєстр. No5274-1). Тоді закон так і не був прийнятий. Затверджене урядом Тимошенко графічне зображення гербу практично не відрізнялося від того, яке розробили і не прийняли при Л. Кучмі. У цьому зображенні гербу - той же набір та розташування символів і схоже графічне виконання.

читайте такожВеликий герб України та Конституція Пилипа Орлика: Зеленський оголосив у Раді про нові плани КиєваХоча тоді Великий Герб не було затверджено, але він нікуди не подівся, і неформально почав сприйматися саме як елемент символіки держави.

Цікаво, що у такому вигляді він набув визнання і у президента Порошенка. Після ремонту у приміщеннях тоді ще адміністрації Президента, у одній з кімнат було встановлено зображення саме цього проекту. На численних фотографіях Порошенко в якості президента приймає гостей на фоні саме такої версії символу.

Тобто, "явочним порядком" цей проект уже набув визнання, а це - найважливіший критерій будь-якого символу. Більше того, тут ми бачимо спадковість влади. Від Кучми, Тимошенко до Порошенка і Зеленського, а це теж дуже важливо для символів.

Не знаю, чи буде затверджений цього разу Великий Герб, але саме цей випадок - це ситуація, коли не треба опускатися до політично-мотивованих образ символів, які мають і історію, і сенс, і спадоковість.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти