Відмова Європи від газу: чому Росія відкотиться на 80 років тому

1 травня 2022, 19:36
"Прийняв країну з атомною бомбою, залишив її з сохою" - це те, що потрібно буде писати на могилі Путіна.
газпром, газ
Європа поступово скорочує споживання російського газу / Колаж Reuters, pixabay

За 4 місяці 2022 року Газпром скоротив поставки газу до далекого зарубіжжя на 26%.

Основні втрати пов'язані, звичайно, з європейським ринком, і судячи з усього, це ще не межа. Європа при цьому активно наповнює газом свої сховища і вже змогла до сьогоднішнього дня поповнити їх запаси на 7 відсотків від мінімальних рівнів, на які вони опустилися за підсумками нинішнього сезону. Це, звичайно, небагато, але європейці поставили планку в 90 відсотків заповнюваності до початку нового опалювального сезону. Завдання важке, як воно буде виконане, можна починати припускати не раніше липня цього року.

Європа теоретично може перенаправити на себе газові потоки, якщо буде підтримувати надвисокі ціни на газ. По суті, зараз для неї це єдине раціональне рішення, якщо мова йде про фізичне наповнення сховищ. Тим самим вона буде менше споживати і в той же самий час перехоплювати весь доступний вільний "спотовий" газ.

відео дня

Паралельно з цим європейській владі потрібно буде продумувати компенсаційні механізми підтримки своїх підприємств і населення. Враховуючи, що Росія надала Європі безвідсотковий і безповоротний кредит у вигляді солідних сум, які заарештовані і які ще будуть арештовуватися і конфісковуватись, проблем з джерелом компенсаційних виплат не передбачається.

На Далекому Сході Японія теж готується до можливого відключення газу (або принаймні до перебоїв у постачанні). У тому числі і у зв'язку з діями Європи, яка підчищає на свою користь весь доступний вільний газ. Японці розглядають питання про розконсервування ядерних реакторів, закритих після аварії на Фукусімі. У певному сенсі це цілком раціональне рішення. Фобія щодо ядерної енергетики залишається, але тут якраз дуже зручний привід повернутися до неї незважаючи на виразні побоювання населення. Енергетичні компанії тільки за.

Можна сказати, що світова і регіональні економіки відпрацьовують мобілізаційні заходи, метою яких є перебудова енергобалансів з урахуванням поступового випадання зі світової економіки Росії.

читайте такожЗупинка поставок газу в ЄС, або як Путін намагається переграти ЗахідЗрозуміло, що це випадання багато в чому вимушене і примусове, але коли критичний період буде пройдено і енергобаланси знайдуть стійкість, для Росії настануть важкі часи: експортний потенціал буде примусово скорочений, внутрішня економіка країни в руїнах, і без доступу до імпортних технологій наш технологічний рівень впаде досить глибоко. Навряд чи до рівня царської Росії, але вже точно набагато глибше 50-60 років 20 століття. По суті, "після Путіна" країна буде змушена вирішувати завдання подолання розриву в 70-80 років, до якого ми прийдемо вже до середини поточного десятиліття.

"Прийняв країну з атомною бомбою, залишив її з сохою" - це те, що потрібно буде писати на могилі одного відомого геополітичного діяча сучасності. До речі, якщо він проживе досить довго, то і соха може виявитися занадто оптимістичним припущенням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти