Відмова України від НАТО нічого не змінить

15 лютого 2022, 06:08
Тему можливої відмови України від членства в НАТО потрібно опрацьовувати в українському суспільстві. Але вже очевидно, що в найближчі 10 років Україну там ніхто не чекає.
Відмова України від НАТО нічого не змінить
Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко допустив відмову України від членства в НАТО / УНІАН

Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко в ефірі британським ЗМІ допустив відмову від членства України в НАТО, якщо це допоможе запобігти війні з Росією.

Зокрема, відповідаючи на питання про те, чи розглядає Київ можливість відкласти свої плани щодо членства в НАТО, незважаючи на те, що це прописано в Конституції України, Пристайко відповів: "Ми могли б, особливо коли нам погрожували, шантажували і підштовхували до цього".

Пізніше у Міністерстві закордонних справ України слова посла України у Великій Британії назвали вирваними з контексту, після чого сам Пристайко заявив, що його заява стала наслідком "непорозуміння".

відео дня

Як би там не було, Пристайко може говорити що завгодно, але є процедура.

Оскільки євроатлантичний курс України закріплений у Конституції, то для скасування цієї поправки необхідно 300 голосів у Верховній Раді. Природно, такої кількості голосів не знайдеться навіть у мирний час, а тим більше - на тлі загрози російського вторгнення, що буде сприйнято значною частиною населення, яка підтримує євроатлантичний курс, як здача національних інтересів і слабкість.

Саме тому "ЄС","Голос" і значна частина "Слуги народу" не стане голосувати за зміну курсу зі своїх особистих міркувань.

Але крім відсутності голосів, для цього необхідний час, консультації і тому зараз це всього лише політична заява і особиста думка Пристайка.

Посол, безумовно, може висловити свою особисту думку, але потрібно розуміти реальний контекст. Щоб всерйоз розглядати це питання, Україні потрібно мати гарантії безпеки Заходу і Росії. Але чого варті такі гарантії, які були дані Україні за Будапештським меморандумом в обмін на третій у світі ядерний потенціал на той момент, ми вже переконалися у 2014 році.

читайте такожЧому Україна не може відмовитися від вступу до НАТОТим не менш, одним із можливих варіантів врегулювання ситуації можуть бути консультації з тією ж Росією. У всякому разі, це допустимо в якості дипломатичного маневру, щоб тим самим вибити ледь не головний аргумент Путіна, який він може використовувати для вторгнення.

Однак до цього тему можливої відмови України від членства в НАТО потрібно опрацьовувати в українському суспільстві. Але вже очевидно, та й багато західних політиків (включаючи Джо Байдена) заявили, що в найближчі 10 років Україну в НАТО ніхто не чекає.

Тут варто згадати саміт в Бухаресті в 2008 році, де висувалася ініціатива України Про надання ПДЧ в НАТО, але тоді її заблокували Франція і Німеччина. Зараз спроби взаємодії України з НАТО в рамках існуючих програм і механізмів співпраці блокуються Угорщиною, причому навіть на рівні засідань Ради Україна-НАТО та ініціатив із кібербезпеки. А враховуючи процедуру, в рамках якої країни-члени НАТО повинні досягти консенсусу і дати свою згоду, вступ України до Альянсу через це буде малоімовірним.

Максим Ялі, експерт-міжнародник, професор кафедри міжнародних відносин Національного авіаційного університету, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти