Відключатимуть усіх: до чого готуватися українцям через дефіцит вугілля та електроенергії

2 листопада 2021, 06:33оновлено 2 листопада 2021, 10:16
В Україні цілком реальна повномасштабна енергокриза з аварійними відключеннями.
Вугілля
Росія відмовилася постачати в Україну вугілля та електроенергію / Reuters

Росія на невизначений термін відмовилася постачати в Україну енергетичне вугілля і електроенергію.

Чому Росія пішла на цей крок, можна довго фантазувати, проте тут причиною можуть бути як зовнішньополітичні, так і внутрішньополітичні чинники. Тим більше, що Росія колись вже припиняла поставки вугілля в Україну без будь-якого виразного пояснення. Тоді це було пов'язано з тим, що українське вугілля нібито не потрапило в список першочергових поставок РЖД. Тому допускати можна все, що завгодно.

Однак наслідки можуть бути найсумнішими. Вугілля на теплоелектростанціях вже критично не вистачає - його в чотири рази менше, ніж повинно було бути на поточну дату згідно з планами Міненерго. А якщо рахувати за теплотворною здатністю, то ситуація ще гірша - там дефіцит у шість-сім разів.

відео дня

У зв'язку з цим, в Україні цілком реальна повномасштабна енергокриза з аварійними відключеннями. Тому що таких обсягів вугілля нізвідки привезти, крім як з Росії (морським транспортом в необхідній кількості його навряд чи встигнуть доставити, а про його ціну і логістику при доставці таким способом я промовчу). З електроенергією ситуація аналогічна - якщо не буде імпорту з Росії та Білорусі, то цілком ймовірно, що в Україні можуть початися віялові відключення.

Власне, за даних обставин обирати не доводиться - саме тому НКРЕКП скасувала заборону на імпорт електроенергії з Росії та Білорусі з 1 листопада.

читайте такожЧим Україні загрожує заборона поставок антрациту з РосіїТому наслідки, на жаль, можуть бути сумними, тому що відключати будуть всіх - постраждає вся промисловість, за винятком критичної інфраструктури (водоканалів, підприємств, відключення яких можуть призвести до аварій), малий і середній бізнес, населення, як це вже було в 2015 році (тим більше, що в Україні є велика кількість домогосподарств, які використовують електроопалення). А разом з цим ризикує постраждати і вся економіка.

В цілому нинішня ситуація - це наслідки недобросовісної підготовки влади до опалювального сезону. Вони сподівалися на те, що зима буде не дуже холодною і що блоки атомних електростанцій будуть ідеально працювати. Відповідно, виправити ситуацію може тільки імпорт в достатніх обсягах. Хоча вже є оцінки, що й імпорту може не вистачити, тому залишається лише сподіватися, що до такого катастрофічного дефіциту не дійде.

Дмитро Марунич, співголова Фонду енергетичних стратегій, експерт у сфері енергетики, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти