Відкриття Олімпіади та шлях до збройних сил Європи

31 липня 2024, 06:10
405
І своєю свідомо епатажною маніфестацією на відкритті Олімпіади Франція демонструє, що їй начхати на реакцію світу.
Открытие Олимпиады 2024
Відкриття Олімпіади 2024 / Колаж Главред, фото НОК, скріншот з відео

Бачу, що обговорення епатажного відкриття Олімпіади-24 продовжується.

Звертаю увагу, що насправді ніякої мистецької, тим більше, політичної події у Парижі не відбулося. Тому що ще була геокультурна маніфестація Франції. А вона, за визначенням, має бути провокативною — інакше не помітять.

Який меседж посилає сучасна Франція світові і в першу чергу — самій собі, своєму суспільству, яке відверто втомилося від відсутності зрозумілих перспектив, панування бюрократії і засилля мігрантів?

відео дня

Звичний світовий порядок стрімко руйнується. США, почасти добровільно, здають позицію світового гегемона. Європі доведеться багато чого вирішувати самостійно — у сфері безпеки, економіки, міграції, але головне — у пошуку нової моделі світу і місця європейських країні у ньому.

І своєю свідомо епатажною маніфестацією на відкритті Олімпіади (шоу дивилися сотні мільйонів, обговорюють ще більше), Франція демонструє, що їй начхати на реакцію світу, їй важливіше нагадування про значні і славетні сторінки власної історії і власна їх інтерпретація. Тобто, Франція знову хоче бути (не факт, що зможе!) одним з лідерів надскладного процесу оновлення світу, що, до речі, передбачає примат власного бачення над загальноприйнятим.

Нагадаю, що у "золотий час Європи" саме у Франції з’являлися новітні, відповідно, контроверсійні, філософські, економічні і культурні течії, які згодом стали цивілізаційним мейнстримом. Париж був світовою столицею не тільки мистецтва, але й прогресу, а також революцій, які, власне, розчищають прогресу шлях.

Зміна світового порядку передбачає значно більшу відповідальність Європи у забезпеченні власної безпеки, а також розвитку на базі проривних технологій майбутнього. Франція, на відміну від надто консервативної Німеччини, виступає за створення Об'єднаних збройних сил ЕС, а також розширення економічних зв’язків з Глобальним Півднем. І тут Київ міг би стати корисним рівноправним партнером для Парижу.

Це якщо реально займатися позиціонуванням України у геополітиці, а не ставити все у залежність, хто там зайде у Білий Дім.

А ви кажете — "Таємна Вечеря", як можна? До речі, фреска Леонардо да Вінчі, яку зухвало спародіювали під час відкриття Олімпіади, після своєї появи вважалася надто сміливою, мало не блюзнірською.

Хто такий Олександр Кочетков

Олександр Кочетков – аналітик, політтехнолог, іміджмейкер. У минулому інженер-конструктор КБ "Південне" і заступник керівника пресслужби президента України.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти