Пацанський міф Путіна

9 грудня 2023, 06:10
У будь-якої пацанської кампанії був боягузливий шибзик, відчайдушно намагається довести свою крутизну і лютість.
Путін голосно зганьбився історією про свою матір
Путін / Колаж: Гларвед, фото: УНІАН, скріншот

Відомий серіал не дивився і не буду. Але поділюся думками, на які наштовхнуло його бурхливе обговорення.

Пацани і чуваки.

У Росії з радянських часів співіснують два соціо-культурних типу молодих чоловіків: пацани і чуваки.

відео дня

Пацани: це культ сили і орієнтація на насильство, вирішення будь-яких завдань за допомогою силових інструментів, войовничий антиінтелектуалізм і антиестетизм, психологія авторитарної особистості, ксенофобія, сексизм, гомофобія... бійки, гойдалки, гопстоп, армія, зона.

Чуваки: це орієнтація на західну культуру і цінності (одна з розшифровок - "людина поважає високу американську культуру"), відмова від насильства, відкритість до світу, виражені естетичні потреби, інтерес до сучасної музики, ідей, кіно, мистецтва, моди, а також подорожей, контактів з іноземцями, фарцовке.

Пацани і чуваки один одного ніколи не любили. Під час перебудови були навіть спроби пацанів об'єднуватися проти чуваків (любери і т.п.).

Зрештою, пацани знайшли свою нішу в пострадянському суспільстві, ставши основою численних приватних банд і державних силових структур.

При Путіні пацани прийшли до влади і вибудовують політику держави у відповідності зі своїми соціальними практиками.

Тепер вони на коні: розв'язують війни, вбивають в Україні, катують у в'язницях, б'ють демонстрантів, бичать на міжнародній арені.

Чуваки ж в основному звалили закордон, пішли у внутрішню еміграцію або стали інтелектуальний обслугою правлячих пацанів.

"Пацанство" - це такий примітивний, низовий культурфашизм. Не випадково, що коли його носії прийшли до влади в Росії, фашизм став політичною основою їхнього режиму.

Пацанський міф Путіна.

У будь-який пацанської кампанії був боягузливий шибзик, відчайдушно намагається довести свою крутизну і лютість. Він більше всіх метушився, кіпішілся і кидав понти. Однак ганебно збігав при першому ж шухері.

Кажуть, одного такого Вова Путін звали.

Путін постійно підкреслює своє пацанське походження і цінності, намагається демонструвати їх у всьому: від жартів, до обґрунтування політичних рішень. Пацанськими принципами він виправдовує і свої агресивні війни: "ще 50 років тому Ленінградська вулиця навчила мене одному правилу: якщо бійка неминуча, бити треба першим".

Навмисність з якою Путін намагається показати свою пацанську крутизну видає його глибокі комплекси і невпевненість в собі. Прагнучи довести всім, що він крутіший за всіх крутих, Путін демонструє брутальне насильство і жорстокість. Однак, в разі реальної небезпеки, він трусить, проявляє слабкість і безпорадність (як було під час путчу Пригожина).

Західним лідерам давно треба зрозуміти, що не треба боятися тиснути Путіна. Він сам вас сильніше боїться. Зіткнувшись з реальною загрозою для власної шкури, він швидко забуде зухвале "слово пацана" і втече, не чекаючи, поки з'явиться його "кров на асфальті".

Хто такий Ігор Ейдман

Ігор Віленович Ейдман (25 вересня 1968, Горький) — російський соціолог, один з найбільш публікованих дослідників путінізму як соціальної і політичної системи.

З 1995-го по 2002-й рік очолював піар-агенцію "Центр соціальних інновацій". Ігор Ейдман є автором антиолігархічної кампанії Бориса Нємцова.

З 2002-го по 2005-й рік Ігор Ейдман працював одночасно в центрі політконсалтингу "Ніколло М" і Всеросійському центрі вивчення громадської думки (він же ВЦВГД).

У 2010-му році виступив одним з підписантів опозиційного листа "Путін повинен піти".

У 2011-му році переїхав до Німеччини.
Ігор Ейдман в 2014-му році випустив книгу "Нова національна ідея Путіна". У 2016-му році була видана його книга "Система Путіна: Куди йде нова російська імперія?"
Ігор Ейдман - автор багатьох публікацій і статей, активно пише на своїх сторінках у соцмережах. У своїх матеріалах він детально розбирає сучасну російську політику, виступає проти війни в Україні, нещадно висміює Путіна, "духовні скрєпи" і "русский мир".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти