Пакет допомоги від США, або Чому Україну чекає жорстка економія

6 грудня 2023, 08:00оновлено 6 грудня 2023, 10:44
1132
У питанні військової допомоги Україні у США протиріч немає. Є проблема у скороченні бюджетної допомоги, через що доведеться шукати гроші на соціальні виплати.
Пакет допомоги від США, або Чому Україну чекає жорстка економія
Без допомоги США Україні доведеться самій купувати зброю - Володимир Фесенко / колаж: Главред, фото: УНІАН

6 грудня Сенат США має провести голосування щодо виділення пакету додаткового фінансування на 2024 рік для України. Шанси на його ухвалення ще є, але лише у випадку, якщо буде знайдено компроміс. Сьогодні проблема полягає не в питанні допомагати чи не допомагати Україні. Спікер нижньої палати Конгресу США Джонсон вважає, що допомога Україні – це пріоритет для США, але проблема в іншому. Кожна зі сторін наполягає на своєму законопроекті, і біда в тому, що вони не хочуть чути аргументів іншої сторони. Але це принципово і для Байдена, і для республіканців. Байден вважає, що у разі погодження на позицію республіканців, його вважатимуть тим, хто програв. Республіканці вважають, якщо вони погодяться на пропозицію Байдена, то їх вважатимуть переможеними. І саме в цьому полягає головна проблема.

Якщо у США не знайдуть компромісу, тоді ми знову станемо заручниками цієї проблеми. Для нас не принципово, чий саме законопроєкт проголосують, головне, щоб це була допомога Україні. Нагадаю, що протягом останнього часу допомога Україні з боку США і так надається в режимі економії. І справа не лише у нестачі грошей, а й у снарядах, яких не вистачає, і в деяких видах зброї, але зараз важливо вирішити питання надання допомоги на наступний рік. І у питанні військової допомоги Україні у США протиріч немає – за неї виступають як демократи, так і більшість республіканців. Є проблема (і вона неминуче проявиться через певний час) у скороченні прямої бюджетної допомоги. І тоді доведеться забирати гроші з різних будівельних проєктів у різних містах та спрямовувати їх якщо не на оборону, то на соціальні виплати, бо іншого виходу просто не буде. Нам доведеться економити, і дуже сильно.

відео дня

Але сьогодні все впирається саме в пошук формального компромісу. Якщо його знайдуть – це означатиме, що проєкт допомоги проголосують. І тут можливі два варіанти – ухвалити його зараз, до різдвяних канікул, або це відкладуть на січень (що для нас гірший варіант).

Не думаю, що це призведе до катастрофи – скоріше за все, це стане продовженням ще на місяць-півтора проблем, які вже існують. А саме снарядного голоду, нестачі деяких видів зброї, запчастин, боєприпасів. І тоді, враховуючи, що в і ЄС є певне зависання з військовою допомогою через Угорщину та внутрішні бюджетні проблеми, допомога надаватиметься з боку окремих країн, які її навіть збільшили останнім часом. Або ж нам доведеться банально брати гроші в борг та закуповувати техніку та боєприпаси там, де є така можливість.

Володимир Фесенко, Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента", спеціально для Главреду

Хто такий Володимир Фесенко

Фесенко Володимир (8 листопада 1958, Лозова, Харківська область) - український політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента". Лауреат премії "Celebrity Awards 2020" в номінації "Політолог року", пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти