"Паляниця" для Росії: як Україна бомбардуватиме ворожу авіацію та аеродроми

29 серпня 2024, 08:00
999
Україна за допомогою дронів Паляниця може реалізувати цікаву комбінацію, спрямовану на ураження військових об'єктів на території Росії.
Паляниця
Паляниця розширить горизонти можливостей України і дозволить завдавати ударів по авіації ворога на відстані 750 кілометрів / Колаж: Главред, фото: United 24

Президент Володимир Зеленський у День Незалежності заявив, що Україна у межах повномасштабної війни із Росією успішно застосувала дрон під назвою Паляниця. Це зброя, яка відкриває нам нові горизонти щодо використання вітчизняних безпілотних засобів ураження. Йдеться про реактивний безпілотник, який буде дешевим в обслуговуванні за рахунок недорогого обладнання.

Реактивний безпілотник Паляниця знадобиться нам для того, щоб завдавати ударів по ворожій авіації. Якщо раніше ми здебільшого били по нафтопереробних заводах, складах боєприпасів, паливно-мастильних матеріалів та аеродромах, то з появою цього дрона пріоритетною ціллю стане сама авіація.

На жаль, перед повномасштабною війною ми не встигли розробити крилаті або балістичні ракети оперативно-тактичного рівня, тому наразі дрони – наше все. Єдине озброєння, яким ми можемо у немалій кількості завдавати ударів углиб ворожого тилу. Тому чим більше у нас дронів з великими можливостями, тим краще ми зможемо уражати ворожу логістику та інфраструктуру.

відео дня

Чому так? Тому що наразі на фронті склалася ситуація, коли у росіян літаки є, а у нас їх майже немає. Також ворог використовує сучасні винищувачі з авіаційними ракетами повітря-повітря, які діють за іншим принципом і нам важко з ними тягатися. У нас фактично немає ані штурмової, ані бомбардувальної, ані винищувальної авіації. Сумно, але саме так і склалося.

Ще з часів Другої світової війни кажуть так: хто має перевагу у повітрі, той веде активні бойові дії та має найбільше шансів на успіхи та перемогу. Десь у травні 2022 року ми взагалі вилучили ворожу авіацію з бойових дій. Тоді майже рік російські літаки не використовувалися у війні. Але з появою тактики застосування КАБів авіація повернулася на фронт. Водночас ми не можемо повноцінно використовувати свої літаки, тому що у ворога ще й забагато далекобійної зброї, зенітних установок і ракет до винищувачів.

Саме тому ми вимушені зробити ставку у війні на безпілотні засоби ураження, які замінюють нам артилерію, авіацію і ракети. Кожен дрон розширює наші можливості.

Чим розширює наші можливості новий дрон Паляниця?

По-перше, швидкість цього безпілотника вища за попередні. Завдяки реактивному двигуну він може нести в чотири рази більше ваги корисного навантаження. Підйомна сила безпосередньо залежить від швидкості, і якщо ми за допомогою реактивного двигуна вдвічі збільшуємо швидкість, то це означає, що корисного навантаження буде більше якраз таки у чотири рази.

По-друге, тут ми вже можемо маневрувати: або ставити менш потужний двигун і суттєво збільшувати корисне навантаження, або ставити більш серйозний двигун і знижувати корисне навантаження. Більше вибухівки - менша дальність, і навпаки. Принцип роботи як у будь-якого транспортного літака. Що далі летиш, то менше вантажу можеш із собою взяти, і що більше навантаження, то менша дальність.

Якщо казати про бойовий радіус та орієнтуватися на рекламні матеріали, дальність Паляниці становить 750 кілометрів. Проте показник в 750 км – це радіус дії від лінії бойового зіткнення. Інакше кажучи, для ефективного застосування дрону треба мати принаймні 50 км запасу, а краще більше. Наприклад, якщо ціль – аеродром Енгельс, треба, щоб дрон літав на відстань орієнтовно 900 км. Тому що під час польоту дрон повинен маневрувати, він не може летіти прямо – тоді його виявлять і зіб'ють. Піднімуть винищувач, доженуть та зіб'ють.

Взагалі складається враження, що швидкість Паляниці сягатиме 350-450 кілометрів на годину. Дрон не полетіть на 700 км/год, тому що в нього завелике для цього крило, яке завадить літати на такій швидкості.

Ймовірно, дрон Паляниця здатен долетіти і до Москви. Але навіщо нам Москва? На тому напрямку вже зроблено все, що потрібно. Тут треба згадати, що дрони не лише подряпали дах Кремля та побили скло в Москва-Сіті, але й виконали військову задачу. Удари показали, що російські об'єкти уразливі, та змусили росіян перекинути для оборони Москви, дачі Путіна і Санкт-Петербурга величезну кількість зенітних ракетних комплексів малої дальності, які вони використовували проти наших літаків і безпілотників на фронті.

Але я акцентую увагу на іншому. Дронами Паляниця можна буде реалізувати цікаву комбінацію з ураження злітно-посадкової смуги і військових літаків на російських аеродромах.

Наші дрони, які було зроблено з надлегкого літака А-22 та легкомоторного Skyranger Nynja, не здатні уражати злітно-посадкову смугу, водночас реактивний дрон Паляниця може на великій швидкості спікірувати на середину смуги, пробити її бетонобійним зарядом і створити таку гірку, як це зробила б ракета Storm Shadow. Увійти в землю на 1-2 метри и зробити нарив, як від коренів дерева на асфальті.

Ударом посередині злітно-посадкової смуги аеродром буде виведено з ладу, і літаки не зможуть піднятися в повітря. Ремонт потребуватиме приблизно 2-3 дні, тому що треба буде зняти старе покриття, утрамбувати землю, і зробити нове. І поки робитиметься ремонт, можна розстріляти літаки на цьому аеродромі, використовуючи Паляницю, але вже з касетними або осколково-фугасними боєприпасами.

Утім, для таких операцій, звичайно, треба буде запустити серійне виробництво цих дронів. Виробляти їх хоча б у кількості 100 одиниць на місяць.

Валерій Романенко, авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації ім. О. К. Антонова, спеціально для Главреда

Хто такий Валерій Романенко

Валерій Романенко - авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації імені О.К. Антонова. В якості експерта коментує питання, пов'язані з авіацією, на радіо, телебаченні та інтернет-ресурсах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти