Паралельна реальність: як Росія сама загнала себе в боргову яму

2 квітня 2022, 06:27
Російські еліти і вся Росія опинилися у винятково важкому становищі, вихід з якого знайти не просто.
Росія санкції війська
Росія війною в Україні повернула себе в СРСР / Колаж Reuters

Нещасні росіяни все глибше занурюються в паралельну реальність. У цій реальності не тільки українські військові самі бомблять свої міста, поки Росія намагається врятувати від них мирних українських жителів, в ній ще рубль зміцнюється, акції ростуть, економіка справно працює: навантаження – відвантаження. Еліти, забувши колишні розбіжності, згуртувалися навколо лідера в патріотичному пориві і засукали рукава. А Захід, вмившись сльозами і втерши соплі, змушений купувати наш газ за наші ж рублі.

Ця реальність нам, втім, добре відома і називається Радянський Союз. Там теж рубль був міцнішим за долар, у еліт не було розбіжностей у підтримці лінії партії, а навантаження і відвантаження чітко відповідали вказівкам пленумів ЦК. Кожен вільний вірити в найбільш близьку йому частину цього булшита: хто в звірства українських "націоналістів", хто в рубль, хто в відвантаження-навантаження, а хто в згуртовані еліти.

Але тільки рубль не зміцнюється. Якщо Долар не можна купити, то його ціна, виставлена ЦБ, не має ринкового сенсу. Вона відображає тільки той факт, що держава заборонила кампаніям і громадянам використовувати Долар як засіб заощадження. Валюту від поставок газу буде конвертувати в рублі Газпромбанк, і сенс цієї конвертації тільки в тому, щоб валюта не залишалася на рахунках компаній, а відразу переходила в руки ЦБ, тобто держави.

відео дня

Російські акції не ростуть, тому що від того, що сьогодні Петро Петрович купив у Семен Семенича акції по 20 руб., а завтра продав йому по 25 руб., кількість грошей в економіці і на рахунках компаній не змінюється. Еліти згуртовуються навколо лідерів тільки у фантазіях самих лідерів і піснях пропагандистів.

В реальності, вони повинні пропонувати різні (більш відповідні їх інтересам) шляхи виходу з ситуації – і це була б змістовна частина картинки. А якщо вони тільки "згуртовуються", то значить має місце якась хрень, для прикриття якої використовується ось ця ось хтонь.

Країни експортують товари, щоб отримати ту валюту, в якій вони купують необхідний імпорт. З цієї точки зору вимога до "недружніх країн", щоб вони платили за наш газ нашими рублями – ця гучна декларація повної неадекватності реаліям світу. Але закони гравітації діють незалежно від указів президента Путіна.

читайте такожПатріотизм гопників: чому Росії ніколи не виграти війну в УкраїніРосійські еліти і вся Росія опинилися у виключно важкому становищі, вихід з якого знайти не просто. Але тільки згуртованість навколо лідера і віра в паралельну реальність – це те, що їх сюди завело, а зовсім не те, що може нас звідси вивести.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти