"Патріоти Путіна": чого чекати Україні від групи Орбана в Європарламенті

2 липня 2024, 19:45
294
Угруповання Орбана, яке в кращому разі може налічувати пару десятків депутатів, може спробувати блокувати військову, фінансову підтримку для України.
Віктор Орбан, Європейський парламент
Віктор Орбан очолив праву групу в Європарламенті / колаж Главред, прес-служба Європарламенту

Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан, лідер ультраправої Австрійської партії свободи Герберт Кікль і колишній прем'єр Чехії Андрій Бабіш оголосили про створення нової правої групи в Європейському парламенті.

Політики уклали "патріотичний маніфест за майбутнє Європи", де заявили, що Європейський Союз "обернувся проти європейців і тепер представляє інтереси, що суперечать волі націй, регіонів і невеликих громад".

Уже зараз можна сказати, що це буде доволі ізольована група, яка, ймовірно, голосуватиме часто проти України на користь Росії. Але не думаю, що це змінюватиме загальний проукраїнський напрям Європарламенту.

відео дня

Правий блок зараз посилився, і це певною мірою проблема. Але поки центристські фракції домінують, голосування і далі будуть на користь України. Тим більше, що серед правих популістів є й ті, хто підтримує Україну (яскравий тому приклад - партія Джорджії Мелоні в Італії).

Угруповання Орбана, яке в кращому разі може налічувати кілька десятків депутатів, уже встигли жартома охрестити "патріотами Путіна", оскільки представники всіх трьох об'єднаних партій є пропутінськими. Вони можуть спробувати блокувати військову, фінансову підтримку для України, можливість вступу до Євросоюзу, засудження дій Росії, низку юридичних процедур тощо.

Цікаво, що до цього об'єднання не увійшла німецька "Альтернатива для Німеччини". І вже це за фактом дробить правий фланг у Європарламенті.

Інша річ, якщо з часом новостворене праве крило посилюватиметься іншими партіями і тим самим переростиме у щось значуще на загальний напрямок рішень Європарламенту. Але це залежатиме від того, як розвиватиметься правий фланг. А саме - від того, до якої з фракцій приєднуватиметься безліч незалежних депутатів.

Так чи інакше, Росія намагатиметься використовувати праві партії в Європарламенті як трибуну і з їхньою допомогою озвучувати російські наративи.

Андреас Умланд, німецький політолог, аналітик Стокгольмського центру Східноєвропейських досліджень, спеціально для Главреда

Хто такий Андреас Умланд

Андреас Умланд - німецький політолог. Кандидат історичних і політичних наук, аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи і головний редактор книжкової серії "Радянська і пострадянська політика і суспільство", пише Вікіпедія.

Фахівець з питань російського ультранаціоналізму та авторитаризму, європейського неофашизму, порівняльної демократизації, пострадянської вищої гуманітарної освіти та суспільствознавства. Автор понад 180 наукових і публіцистичних статей про сьогоднішні правоекстремістські тенденції та політичні перетворення у Східній Європі. З 2010 року - лектор Німецької служби академічних обмінів (DAAD), доцент магістерської програми з німецьких та європейських студій кафедри політології Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти