Переговори про вступ Швеції та Фінляндії до НАТО провалилися

25 січня 2023, 19:20
Фінляндія, у якої з Туреччиною менше проблемних питань, поки не наважується відколюватися від Швеції і йти в НАТО окремо.
НАТО, Швеція, Фінляндія
Переговори про вступ Швеції та Фінляндії до НАТО провалилися / pixabay

Переговори про вступ Швеції і Фінляндії до НАТО провалилися і були поставлені на паузу щонайменше до весни.

Після акції зі спалення Корану, яку в Стокгольмі влаштували шведські праві, Анкара закономірно скористалася цим політичним подарунком, і посилила свою переговорну позицію.

Ердоган, як вірянин і як людина, яка багато років позиціює себе як захисник мусульман і затятий поборник ісламських цінностей, зіграв цю карту на свою користь, згуртувавши проти Швеції багато переважно мусульманських країн, які колективно засудили Стокгольм за знищення Корану.

відео дня

Для нього це зайвий привід покарати шведів, проявити свою принциповість і рішучість. Напередодні президентських виборів у травні, він не може показувати м'якість і слабкість, а тому, йдучи на подальше загострення, він змушений ставити переговори на паузу, щоб максимально капіталізувати цю історію перед голосуванням.

Своєю чергою, в Європі розуміють токсичність нинішнього моменту. Швидко домовитися з Туреччиною на прийнятних умовах навряд чи вийде, і чим ближче дата виборів, тим складніше, оскільки риторика Ердогана і його партії стає все гострішою, агресивною і нераціональною. Тому, в ЄС чекають, і сподіваються на те, що Ердоган програє у травні. А турецька опозиція вважається більш договороздатною і орієнтованою на Захід.

Фінляндія, у якої з Туреччиною менше проблемних питань, поки не наважується відколюватися від Швеції і йти до НАТО окремо. Вони вже заявили, що без Стокгольма в Альянс не вступлять, тому змушені чекати, коли турки, шведи і американці сторгуються.

Турецька опозиція теж готується до виборів, але поки що запізнюється з оголошенням єдиного кандидата від усіх шести партій. Йдуть внутрішні торги. Чим довше затягують, тим складніше потім розгортати виборчу кампанію, чим, звичайно, скористався Ердоган, перенісши вибори на місяць раніше.

Крім того, подібні акції, як спалення Корану або "повішення" ляльки турецького президента, не додають очок опозиції, оскільки вона на цьому ніяк грати не може. Обидві акції є провокаціями і образою, і жоден мусульманський або турецький лідер не стане суперечити Ердогану, коли той засуджує подібні речі. Тому, європейці в цьому плані зіграли проти турецької опозиції і на користь Ердогану.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти