Ідея-фікс Путіна: навіщо в Кремлі вирішили визнати "ЛДНР"

26 січня 2022, 06:29
Якщо Росія визнає "ЛДНР", у Путіна з'явиться умовний casus belli (привід для початку війни), і цим вони визнають і стан війни з Україною.
Державна Дума, Держдума
Державна Дума у лютому може визнати "незалежність" ОРДЛО / Reuters

Рада Державної Думи Росії прийняла рішення про розгляд проекту звернення фракції Комуністична партія РФ Про визнання окупаційних адміністрацій окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) "незалежними".

Варто зазначити, що ця тема "визнання ЛДНР" вже давно обговорюється в Росії як спосіб тиску на Україну і західних партнерів. Але раніше Держдума не взялася розглядати цей законопроект Компартії, яка виконує роль "хлопчика на побігеньках", пославшись на те, що документ поки ще не готовий. Однак насправді причина відмови від розгляду - торги з американцями, європейцями та Україною, до того ж раніше ухвалення такого документа було всього лише загрозою.

Зараз же це цілком може трапиться, тому що торги зайшли в глухий кут. І якщо Росія визнає "ЛДНР", у Путіна з'явиться умовний casus belli (привід для початку війни), і цим вони визнають і стан війни з Україною, адже якщо є лінія фронту, то є і війна.

відео дня

Відповідно, цим визнанням вони візьмуть на себе всі зобов'язання з ведення війни, які перейдуть до них з боку "ихтамнетов", які знаходяться на непідконтрольній частині Донбасу, але тепер війна з Україною може стати офіційною політикою Москви.

Росія може розглядати цей законопроект і день, і два, і тиждень, продовжуючи торгуватися з колективним Заходом і Україною. Тобто поки що ці заяви про розгляд - ще один спосіб тиску на тих, хто протистоїть РФ. Чим все закінчиться - поки невідомо, але раніше Росія після війни з Грузією вже визнала Південну Осетію і Абхазію і цілком можна припустити, що з Україною буде реалізований той же сценарій.

Тому що на логіку міждержавних відносин, яка діє в цивілізованому світі, накладається маніакальна логіка Путіна і кремлівського керівництва. Точно так само, як у нацистській Німеччині було складно прогнозувати дії Гітлера в 1939 році, тому що тоді вони, всупереч усілякій логіці, кидали в бій і вбивали мільйони людей, влаштовували терори, голокости тощо.

Усе це середньовіччя не вкладається в голові у звичайної європейської людини або керівника держави, який звик жити в мирі, достатку, переміщатися з країни в країну і користуватися благами цивілізації. І Путін цим активно користується, а це зносить голову багатьом правителям, в тому числі, і українським, які піддаються на його тиск, бояться і тікають у кущі.

Росію влаштує тільки одне - повернення України до складу відроджуваної Російської імперії. Це означатиме посилення російських позицій на світовій арені, адже вона як і раніше хоче грати на ній велику роль на кшталт тієї, що раніше була у Радянського Союзу. Це - ідея-фікс Путіна і вона не може бути реалізована без України.

Усе це - прямий наслідок політики Путіна і зараз він відчайдушно намагається повернути Україну назад, причому абсолютно по-дурному, військовим способом. Відповідно, всі ці торги можуть йти тільки навколо того, щоб Путін отримав якісь запевнення (найкраще - на папері) у вигляді конкретних кроків щодо того, що Україна ніколи не буде в НАТО, визнає "ЛДНР" і поверне їх назад, вже до складу Української федерації (як пропонував Путін), тим самим інтегрувавши ракову пухлину сепаратизму всередині України, що Україна відмовиться від Асоціації з ЄС і повернеться до Митного союзу, що у Києві буде більш лояльний до Москви уряд.

Іншими словами, він хоче повернути відносини з Україною хоча б до моменту розвалу СРСР у 1990 році, коли Україна була ближче до Росії. І це для початку, а вже потім поглинути Україну так, як РФ зараз намагається повністю поглинути Крим, який "відкусила" від України.

читайте такожКрок Росії по Донбасу-вихід з Мінських угод: Кулеба пояснив ситуацію з визнанням "ЛДНР"Україна, в тому числі і завдяки діям Путіна, дрейфує в бік Заходу - це ні для кого не секрет. Якби Росія вела іншу політику, тобто загравала б з Україною, надавала їй всілякі пільги, не називала б українців "бандерівцями", не засуджувала "майдани" і не захоплювала Крим, Україна напевно була б набагато ближча до Росії, ніж після всього того, що сталося.

Але Кремль, схоже, і сам до кінця не розуміє, як використовувати цей аргумент. Адже визнання "ЛДНР" ще більше загострить ситуацію і покаже Заходу, що Росія готова до відкритого ведення війни, використовуючи не тільки окупантів на Донбасі, але і всю міць російської армії. І як буде розвиватися ситуація після, вони теж не розуміють. Просто тому, що ті, хто намагається півконтиненту увергнути в середньовіччя - божевільні люди, яким потрібно лікуватися. І найкращі ліки для них - хороша зброя української армії, яка може їх зупинити.

Юрій Касьянов, волонтер, блогер, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти