Форс-мажор: Україна отримала привід не платити за боргами

17 лютого 2022, 08:45
Оскільки минулі борги у МВФ бралися Україною для того, щоб віддати попередні, ми нарощуємо обсяги боргів, не вкладаючи ні копійки в розвиток економіки.
Україна-США
США запропонувало Україні кредитні гарантії для продовження співпраці з МВФ / УНІАН

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив про те, що уряд США запропонував Україні гарантії суверенних кредитів у розмірі до $1 мільярда для підтримки Програми економічних реформ і продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Тобто це по суті - гарантійний кредит для того, щоб Україна повернула те, що взяла у МВФ. Відповідно, як і все те, що ми брали у МВФ, ці гарантії на розвиток економіки ніяк не позначаться.

А ось на її падінні це, навпаки, відіб'ється, адже якщо брати гроші, які не розвивають, то вони її гроблять. Абсолютно всі кредити, які брав український уряд, починаючи з 1994 року, тільки шкодили українській економіці - немає жодного прикладу за всю 28-річну історію набирання боргів, щоб ці гроші хоч коли-небудь були спрямовані на отримання прибутку.

відео дня

Адже кредит зазвичай беруть для того, щоб налагодити процес, розвинути бізнес і вже з розвитку його повернути. Але з Україною такого не відбувалося. Отже, всі ці історії з кредитами потрібно перейменувати в історію з боргами, тому що якщо гроші беруться і на них не заробляють - це не кредит, а борг.

Єдине розумне, що зараз мала б зробити Україна - це користуючись унікальним випадком, коли про російське вторгнення пишуть західні ЗМІ, посилаючись на західні розвідки, припинити обслуговування зовнішнього боргу (рівно як і внутрішнього), виплати за цими боргами, посилаючись на форс-мажорні обставини. Адже загроза вторгнення це і є форс-мажор, а раз нас про це інформують, то Україна цьому вірить, і це означає, що взятого в борг на Заході не побачать доти, поки ця загроза не пройде.

Це могло б істотно допомогти українській економіці. Нагадаю, що цього року на обслуговування і повернення боргів Україна має витратити близько 60% дохідної частини бюджету - близько 600 мільярдів гривень. І якщо витрачати це на свої потреби, витрачаючи ці гроші на розвиток, це може врятувати економіку.

Кредитні гарантії в принципі не потрібні - їх, на відміну від грошей, не можна ні на що витратити. І якщо Україна погодиться на цю пропозицію США, це означатиме, що у випадку, якщо Україна з яких-небудь причин не зможе виплатити борг МВФ, це за нас зробить США і тепер ми будемо винні вже не МВФ, а Штатам, що останні можуть використовувати проти нас у своїх цілях.

читайте такожЯкщо вторгнення відбудеться, економіку України чекає крахГоворячи більш простою мовою, те, що пропонує США - це перекупка боргів. А позаяк минулі, більш ранні борги у МВФ бралися Україною для того, щоб МВФ віддати попередні, ми нарощуємо обсяги боргів, не вкладаючи ні копійки у розвиток економіки.

Якщо Україна не зможе віддати борги, це буде цілком внутрішньою проблемою - швидше за все, тоді ми будемо бачити девальвацію гривні, відтік капіталів та інші неприємні речі. А ось якщо ми відмовимося платити на час існування форс-мажору, то тоді у нас з'явиться ліквідний ресурс, який можна використовувати, курс гривні стабілізується, вивести капітали звідси ніхто не зможе, тому що паралельно вводиться заборона на це і тоді всі наші партнери опиняться перед новою реальністю.

Однак якщо є можливість вибору між логічним і раціональним варіантом і нелогічним і нераціональним, український істеблішмент обирає другий варіант. А оскільки в Україні рівень життя знижується відтоді, як знизилося промвиробництво, падатимемо далі. Адже у прірву можна падати рівно стільки, скільки триватиме життя.

Юрій Гаврилечко, експерт аналітичного центру "Українська фабрика думки", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти