Підвищення облікової ставки: чи витримає економіка під час війни

3 червня 2022, 20:27оновлено 3 червня 2022, 21:36
Економічна наука і практика говорять, що відповіддю на економічну кризу має бути здешевлення грошей. Але відбувається навпаки.
Підвищення облікової ставки: чи витримає економіка під час війни
Національний банк України підвищив облікову ставку з 10 до 25 відсотків / УНІАН

Різке підвищення облікової ставки з 10 до 25% Національний банк України пояснює боротьбою з інфляцією. Але інфляція має різну причину. Є інфляція попиту, коли у громадян зростають доходи і через це формується підвищений попит на товари і послуги. Погодьтеся, що зараз це не про Україну і не про українців - жодного зростання доходів у високих темпах у нас немає, особливо враховуючи, що 13 мільйонів українців сьогодні є вимушеними зовнішніми і внутрішніми переселенцями.

Наразі у нас інший вид інфляції - інфляція собівартості. Тобто відбувається зростання собівартості продукції, як у виробників, так і у продавців через різке зростання переважно цін на енергоносії, причому усіх видів - і газу, і електроенергії, і особливо пального. Через це вони змушені підвищувати ціни на свої товари.

Боротися з інфляцією собівартості методом підвищення облікової ставки, як мінімум непрофесійно, бо це не відповідає суті природи інфляції в Україні. Економічна наука і практика говорять, що відповідь на економічну кризу - це здешевлення грошей. Тобто зниження ставок - облікової і за нею кредитних, і зменшення податкового навантаження, як на бізнес, так і на громадян.

відео дня

У відповідь на очевидну економічну кризу, спровоковану війною, якраз і мають бути здешевлення грошей, а не навпаки, коли через підвищення облікової ставки гроші стали ще дорожчими і ще НБУ рекомендує уряду підвищити податки на імпорт, чим ще більше може спровокувати зростання собівартості.

Підвищення облікової ставки призводить до того, що кредити стануть ще більш недоступними і для підприємців, і для громадян, що провокуватиме гальмування економіки і зниження доходів.

Також це призводить до підвищення ставок державних облігацій - раніше їх залучали під 10-11%. Ці відсотки по ОВДП держава обов’язково мусить виплачувати, тож виплати обов’язково здійснюються, а оскільки вони здійснюються з державного бюджету, то це відбувається за рахунок платників податків. Тому що держбюджет не має іншого джерела наповнення. Тож тепер через підняття облікової ставки українці заплатять зараз не 10-11 відсотків, а 25-27.

Як наслідок, виробники уже реагують на різке підвищення і наперед підвищують ціни, очікуючи ще вищих темпів інфляції, подорожчання імпорту.

Тим паче, що підвищення облікової ставки підвищують різко і на багато відсотків, а от зниження її - на маленький відсоток. Відповідно, підвищення з 10 до 25%, а знижувати її будуть на піввідсотка на рік. Тобто для того, щоб повернутися до попередніх показників, НБУ потрібно буде років 5-7. І весь цей час кредитний ресурс буде дорогим і недоступним для бізнесу, за держоблігаціями будемо платити величезні відсотки і весь цей час економіка в кращому випадку стоятиме на місці.

читайте такожПастка для України: чому Кремль став наполягати на припиненні вогнюАле відповідно до того, що саме так НБУ бореться з інфляцією, не виключено, що вони через деякий час ще її підвищать. Бо коли немає логіки, прогнозувати логічність складно.

Чи витримає це наша економіка, залежатиме від тенденцій на фронті. На щастя, зараз ЗСУ вигризають по клаптику українську землю. Водночас, незважаючи на тимчасову окупацію 80% сільськогосподарських земель завданням уряду є провести посівну кампанію, що дозволить зібрати урожай, хоч і менший, ніж минулого року.

Враховуючи те, що Україна отримує і буде отримувати усю необхідну пряму фінансову підтримку від країн-партнерів, а також те, що більшість країн як мінімум на рік зняли мито на українську продукцію, що дасть можливість ще більше експортувати з більшою прибутковістю для українських компаній, українська економіка витримає.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти