Лист із реформами від Білого дому: головні вимоги до України

28 вересня 2023, 06:22оновлено 2 жовтня 2023, 14:31
Від нас ніхто не вимагає дива вже завтра. Від нас вимагають реальних зусиль в заданому напрямку з конкретними результатами.
Лист із реформами від Білого дому: головні вимоги до України
Білий дім відправив листа Україні з реформами / коллаж Главред, фото УНИАН и ua.depositphotos.com

Вчора було оприлюднено листа з Білого дому до Офісу президента і прем’єра: наші американські та європейські партнери надіслали перелік вимог до реформування системи держуправління.

Короткий зміст вимог:

  • В період від 3 до 18 місяців українська влада має посилити незалежність САП, НАБУ і НАЗК, а також завершити перезапуск Вищої ради правосуддя.
  • Протягом півроку показати результат судової реформи.
  • Через рік реформувати Міноборони за стандартами НАТО.
  • Через півтора роки провести реформу СБУ.

Так, це "попередній проєкт до обговорення", але сам лист дуже важливий. Бо саме до цих реформ прив’язано формат, обсяги і сам факт подальшої допомоги Україні у протистоянні з Росією.

відео дня

Ми маємо зважати на внутрішньополітичну ситуацію в союзників: наступного року в США – вибори президента, в кількох європейських країнах теж вибори. Тобто, лідерам країн доведеться не просто звітувати перед своїми виборцями за витрачені на нас мільярди, але переконати їх, що отакий формат і масштаб допомоги Україні – в їхніх інтересах. Що, допомагаючи Україні, вони обстоюють передусім інтереси і безпеку своїх громадян. А не просто викидають гроші на сумнівні цілі без підтвердження, що їх використовують в належний спосіб.

Зважаючи на постійні корупційні скандали в Україні (плюс цю тему постійно підігрівають і російські агенти та ЗМІ), не дивно, що помітна частка громадян США, Канади, ЄС підозрюють, що їхні податки не так працюють на замирення Росії і убезпечення від неї світу, як розтікаються по приватних кишенях. Аудит – аудитом (це союзники вже організували), але превентивні методи надійніші: краще, щоб вся система держуправління в Україні була достатньо прозорим і надійним механізмом, котрий просто не лишає можливостей для розкрадання.

Це, власне, відповідає заяві президента Байдена: треба створити такі умови, щоб не Україна просила допомоги у відновленні, а американські і європейські інвестори самі прагнули вкладати крупні капітали в нашу економіку без побоювань, що їхні інвестиції розкрадуть, їхнє майно через суди поміняє власників абощо. Причому американський президент (і не тільки він) вважає це можливим не лише після завершення війни, а навіть ще в процесі протистояння російському агресору.

Тобто, навіть ядерний маніяк Росія не настільки перешкоджає вкладенням в українську економіку, як тотальна корупція. І саме цю проблему наші союзники вимагають від нас вирішити.

Причому виставлені терміни (3-18 місяців) буквально прямо говорять "ще під час війни". Факт: або це зробиться прямо зараз, коли і так все перетрушується та в екстрений спосіб міняється, або це ніколи не буде зроблене.

Нагадаю, у ВР все ще існує монобільшість. Плюс ще кілька депутатських груп, підконтрольних Банковій. Плюс опозиція підтримає законопроєкти, якщо вони будуть притомні. Тобто, все вирішуване, - якщо буде бажання. І якщо не буде остраху: що, скажімо, незалежна судова влада завтра зацікавиться тобою чи твоїми друзями чи родичами.

Просто подумайте в цьому контексті про 2025 рік: хто і що нам дасть, якщо вже зараз є певні ускладнення у фінансуванні саме через корупційний бекграунд. Якщо вже зараз в кожній союзній державі є достатньо сильна опозиція, котра кричить, що гроші Україні – це наповнення кишень тутешніх корупціонерів, коли власні громадяни мають проблеми з оплатою житла, їжі, освіти. І якщо підтримку буде припинено чи серйозно скорочено: що ми робитимем буквально через рік? Як ми виживемо?

Так, звісно: союзнки розуміють, що викладені в листі вимоги по суті – "сферичний кінь у вакуумі", ідеальна конструкція. Але тому її і висунули як "проєкт до обговорення", що хочуть отримати хоч щось реальне, робоче і швидко реалізовуване. Не ідеальну Україну – але хоч якісь реальні зміни в нашому держуправлінні, котрі зроблять з нас надійнішого партнера і чесного реципієнта грошових потоків допомоги, кредитування, інвестування.

Ще раз: від нас ніхто не вимагає дива вже завтра. Від нас вимагають реальних зусиль в заданому напрямку з конкретними результатами. Бо це потрібно нам. І це потрібно союзникам.

Хто такий Олексій Голобуцький?

Олексій Голобуцький - український політолог, політтехнолог, експерт. Один з найбільш цитованих експертів-політолгоов в Україні. Заступник директора Агентства моделювання ситуацій. Живе в Києві, веде популярний блог на своїй сторінці в Facebook.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти