Питання не одного року, або Чому героїзація Бандери і Шухевича поки недоречна для України

8 липня 2021, 06:30
Вшанування Бандери і Шухевича як героїв наразі неможливе через політичні проблеми з Польщею і недосконалість законодавства.
Бандера, Шухевич
Нардепи вимагають від Зеленського повернути Бандері і Шухевичу звання Героя України / GettyImages

Народні депутати звернулись до президента Володимира Зеленського з вимогою повернути звання Герой України Степану Бандері та Роману Шухевичу.

В Україні є ті, хто підтримують Сталіна, Путіна, але очевидно, що у питанні Бандери і Шухевича нам орієнтуватися не на них. Є святий принцип – ми маємо українську державу. Є люди, які боролися за цю державу, у різний спосіб і з різними ідеологіями. Саме для цих людей є підстави відзначити їх певними почестями.

Важлива річ, про яку мала б задуматися українська влада і українські політики – це створення пантеону великих українців, тому що у багатьох країнах, де вони поховані, є велика проблема з оскверненням їх могил. По деяким з них закінчується термін збереження поховання, тож виникає загроза знищення могили (тим паче, що Україна вже мала факт знищення могили поета Олександра Олеся).

відео дня

Таких речей є багато, тому потрібно, аби в Україні відбувалися дії по вшануванню пам’яті видатних людей. Інша справа, коли мова йде про гучні вшанування і, зокрема, найвищі державні нагороди – тут, відповідно, треба зважати на тих людей, які це підтримують. Сьогодні ми маємо серйозний зсув у напрямку підтримки ініціатив вшанування патріотичних осіб, але є проблема у тому, що треба знайти порозуміння з деякими партнерами.

Тому такі речі потрібно робити не одразу, а спочатку провести певну пояснювальну роботу з тим же польським інститутом національної пам’яті, який аж пищить від згадки про Бандери, і з чинною владою Польщі, бо Польща – фактично єдина країна, яка сприймає це з колосальною обструкцією. Адже Україна не має претензій до Армії Крайової, хоча вона й вбивала українців і є підтверджені факти геноциду на Волині, на території якої є звинувачення до українців щодо вбивства поляків. Тож спочатку про це треба треба говорити, а вже потім висувати кандидатури на нагородження.

Загалом я вважаю, що цих людей потрібно вшанувати. Та поки хтось озвучує непогані ідеї, може трапитися так, що ці ідеї можуть бути зневажені недосконалим законодавством. Адже чому у 2011 році юристу з Донецька вдалося домогтися скасування рішення про нагородження званням Героя України Бандери і Шухевича? Є дві причини.

читайте такожЧи вигідно Зеленському повертати Бандері та Шухевичу звання Героїв УкраїниПерша – політична, бо Ющенко присвоїв цю нагороду в останні дні свого президентства, після чого до влади прийшов Янукович, для якого ці люди не були героями. Хоча, справедливості заради варто сказати, що як такого несприйняття у нього теж не було – йому було просто байдуже.

Друга - у нас є визначене законодавством положення щодо ордену "Герой України" і це положення передбачає, що нагороджуватися цією відзнакою лише громадяни України. Але ні Бандера, ні Шухевич, так само, як і інший нагороджений Ющенком Олексій Берест, який вивішував радянський прапор над Рейхстагом, не були громадянами України. Тому, аби не було якихось провокацій, скасувань, та й владі було важче відкрутитися, і треба зробити відповідне доповнення до цього положення, бо в нас усі люблять "скакати по верхах", не читаючи документів.

Хороші речі треба робити з розумом. Якщо повернути звання без нормальної дискусії і роз’яснень, то Польща почне застосовувати свої жорсткі націоналістичні сили, які мають вплив на нинішню партію влади, тому Україна може втратити підтримку сусіда.

До речі, Ющенко свого часу теж це зробив невміло, бо він не хотів сваритися з тодішнім керівництвом Польщі і уникав розмов, після чого Польща потім серйозно налаштувалася проти України. Сьогодні поляки теж, м’яко кажучи, не у захваті від української влади, а тому без виходу на адекватні розмови зараз це зробити проблематично. Польща для нас важлива, але вона має поважати українську історію так само, як і Україна - польську. Тому поляків треба до цього готувати і це питання не одного року.

Хоча я не здивуюся тому, що Зеленський повернути звання, аби остаточно розсваритися з усіма.

Тарас Чорновіл, політичний аналітик, колишній народний депутат України, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти