План Джонсона для Трампа щодо України – це прихований ультиматум Путіну

25 липня 2024, 19:00
1023
У пропозиціях Бориса Джонсона щодо України немає жодних "зрад". І Росія, прочитавши їх, помітно занервувала.
У Росії занервували через план Джонсона
У плані Джонсона для Трампа немає жодних "зрад" для України / Колаж: Главред, фото: УНІАН

Давайте не перебільшувати і не драматизувати: стаття Бориса Джонсона – це не "план Трампа" і не "мирний план". Це – прихований ультиматум Путіну, який спростовує всі його головні посили.

Перший із них – про те, що можлива окупація українських земель і проведення конференції з легалізації анексії. Джонсон же наполягає на тому, що Україні потрібно дати якомога більше зброї, щоб вона щонайменше вийшла на кордони 2022 року. А що буде далі, коли в України буде достатньо зброї, не уточнюється. Хто сказав, що вона зупиниться на кордонах 2022 року?

Другий – не йдеться про демілітаризацію, як хоче Путін. Навпаки, від Трампа вимагають наростити допомогу Україні, дати все, що потрібно, чого недодав Байден, щоб Україна могла розмовляти з Росією з позиції сили.

відео дня

А все решта... Українці ніяк не можуть відійти від рабських стосунків із Росією: це в росіян ти – або раб, або ворог. А коли тобі щось кажуть на Заході, це не означає, що це кінцева мета й остаточне слово. Це – вікно можливостей, торг, із чимось можна погоджуватися, з чимось ні.

Тому в пропозиціях Джонсона немає жодних "зрад". У цьому випадку ми бачимо доволі прийнятний для України план.

Британці – люди з величезним досвідом багатоходівок. У тандемі з США вони відіграють роль мозкового центру, що видає ідеї, які потім часто реалізуються на практиці. Тим більше, коли йдеться про Європу, як зараз. Тому Трамп цілком може прислухатися до слів Джонсона, не бачу в них нічого, що було б неприйнятним для Трампа.

Адже перед самітом миру Путін висунув вимоги, абсолютно неприйнятні для Заходу, зокрема, про визнання російськими окуповані території України. Раз Путін поводиться так, значить, США будуть із ним розмовляти інакше – дадуть Україні все необхідне.

А ось для чого, для досягнення якого результату Україною – це хороше питання. Західна культура працює так: для тебе відкривають вікно можливостей, яким ти можеш скористатися чи ні, вийде – чудово, не вийде – твої проблеми. Тож усе залежить від України, зокрема й те, до досягнення якого результату війни США і Трамп, якщо переможе, допомагатимуть Україні. У сильних і в міру буйних завжди інвестують кошти, тому що вони перспективні.

Тож недарма Росія помітно занервувала, прочитавши пропозиції Джонсона.

Уже точно відомо, що зробить Трамп, якщо переможе на виборах. По-перше, він зніме всі обмеження на видобуток нафти і газу в США, запустить LPG-термінали, нафтопровід Keystone, який зупинив Байден. Тобто буде більше нафти на ринку, а це означає, що російська нафта там перестане бути потрібна.

По-друге, Трамп рватиме з Китаєм. А це означає, що блок країн на чолі з Китаєм буде під тиском.

Крім того, наші удари по російській енергетиці теж дають свої результати, а восени будуть очевидні всім. Плюс продовжують працювати санкції, особливо ті, які були введені проти Московської біржі. Таким чином, вторинні санкції починають серйозно допікати росіян.

Тож є важелі, які змусять Росію і Путіна бути поступливішими. І все це може реалізувати тільки Україна, скориставшись вікном можливостей, представленим Штатами.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Хто такий Тарас Загородній

Тарас Загородній – політтехнолог і експерт. Понад 20 років займається політичним консалтингом, брав участь у виборчих кампаніях як політтехнолог, веде блоги в українських ЗМІ. Також його запрошують на політичні ток-шоу як експерта.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти