За прикладом Ізраїлю: чому в Україні жінок ставлять на військовий облік

23 грудня 2021, 17:30
Якщо імовірність ведення широкомасштабних бойових дій з Росією висока, то готуватися потрібно не тільки Збройним силам, а й країні в цілому.
Жінки військові
В Україні жінок пропонують зробити військовозобов'язаними / УНІАН

Військовий облік, причому не тільки жінок, а й чоловіків - це питання принципового характеру. Ситуація ускладнюється - Байден з Путіним провели переговори, після чого американський президент пішов на поступки у вигляді скасування санкцій проти Північного потоку-2 і найближчого оточення Путіна, не ставши включати їх в оборонний бюджет США.

Путін, у свою чергу, повинен був відводити війська від українських кордонів, але на поточний момент чисельність військового контингенту тільки збільшується - за різними оцінками, їх вже понад 120 тисяч, тобто близько 50 військово-тактичних груп.

Низка фахівців приходять до висновку про те, мовляв, щоб нападати, потрібно втричі більше, але при цьому вони не враховують момент того, що у війні, розпочатій у 2014 році, не використовувалися повітряно-космічні засоби, через що Росії вдається заперечувати наявність своїх військ на Донбасі.

відео дня

Якщо ж почнуть воювати зараз, так вже не вийде, і воювати доведеться із застосуванням всього військового потенціалу і, зокрема, бронетехніки, де у РФ вагома перевага, ударної авіації, ракетних комплексів. Тобто з урахуванням цієї вогневої потужності, вже при такій кількості можна починати військові дії.

Україна має реагувати військово-дипломатичним шляхом. Якщо це так і ймовірність ведення широкомасштабних бойових дій досить висока, то готуватися потрібно не тільки Збройним силам, підіймаючи їх оборонний потенціал, а й країні в цілому.

читайте такожВійна як шансОстаннім часом у ЗМІ розглядаються питання бомбосховищ і всього того, що раніше називалося цивільною обороною. Крім того, з наступного року вводиться в дію закон Про Національний опір, яким передбачається створення територіальної оборони.

Але війну ведуть не тільки Збройні сили і силові структури, а держава і, перш за все, суспільство. І в такому випадку повинні залучатися всі громадяни. Держава, без всяких ілюзій - це апарат насильства всіх в інтересах більшості, і в таких умовах потрібно мобілізувати всі людські ресурси.

У нинішньому складі ЗСУ жінок вже близько 30 тисяч, і ми вже перейшли етап від радянського часу, і поточна війна на сході показала, що жінки можуть бути не тільки натхненниками чоловіків на подвиги, а й бути дуже ефективними на всіх позиціях. Крім того, жінка часом більш відповідальна, системна і пунктуальна, а це - вкрай необхідні якості для ведення війни.

Тим більше, що в світі вже є позитивні приклади військового обліку жінок - зокрема, Ізраїль, який десятки років живе у військовому оточенні і там жінки служать строкову службу. Але у нас поки такого немає, є тільки добровільна, і цей указ був виданий, щоб залучити всіх необхідних. У тому числі, і в інформаційній сфері, тому що у нас йде гібридна війна, важливою частиною якої є інформаційна війна, на яку Путін витрачає мільйони.

Ігор Романенко, генерал-лейтенант запасу, кандидат військових наук, доктор технічних наук, професор, екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти