Чому Байден досі не прибив Путіна лопатою, як щура в кутку

21 листопада 2022, 06:25
Чому Байден не скористався "лопатою", щоб швидко вирішити проблему з "щуром" в кутку?
Путін байден
Джо Байден і Володимир Путін / REUTERS

Путін любить порівнювати себе і РФ з щуром, загнаним в кут, який опинившись там, перетворюється на тигра. Після цього робить страшні очі, погрожує всім ядерною зброєю і випускає за один раз сто ракет по Україні. Але він не враховує, що китайці, які створили цей образ, вирішують проблему з щуром в кутку одним ударом лопати. Інші люди чинять так само, і навіть не задаються питанням, ким себе вважає щур в кутку – тигром або не тигром. Хоч динозавром. Один удар лопатою, нею ж зібрали залишки і прикопали, щоб не смерділи. Стандартний фінал для знахабнілого щура в кутку. Зрозуміло, якщо немає ідеї піймати щура живим і навіщось посадити в клітку.

Після масованого ракетного удару 15 листопада по Україні, коли дві ракети впали і на Польщу, адміністрація Байдена опинилася в ситуації людини з лопатою, що стоїть перед злісним і всім обридлим щуром, загнаним в куток, і розмірковує, вбити або зловити для юридичних дослідів. Багато, особливо українці, поляки, литовці, естонці і латиші очікували, що Байден скористається лопатою. Але він прийняв рішення не поспішати з прийняттям рішення, в чому його на Балі відразу підтримав Ердоган. Колись Ердоган був лихим ковбоєм, який збивав літаки РФ, але давно вже віддає перевагу методам Байдена.

відео дня

Так як Білий дім з початку в 2014 р російсько-української війни уникає публічно пояснювати свої рішення, пов'язані з нею, через що став схожий на "чорний ящик", як кажуть в таких випадках програмісти, то залишається тільки метод моделювання, щоб зрозуміти, що відбувається. Завдання ускладнюється і тим, що Кремль в цьому аспекті теж "чорний ящик", незважаючи на те, що з нього безперервно і в достатку звучить якась "пурга".

Причин такої поведінки Білого дому, і не тільки його, кілька. Основна - з росіянами небезпечно розмовляти. Вони миттєво вкрадуть і перекрутять всі ваші ідеї і слова, і будуть з них ліпити якусь гидоту, щоб метнути в вас. У цьому багато хто переконувався неодноразово.

Генерал Конашенков 16 листопада від імені Міністерства Шойгу був уповноважений заявити, що "в ході масованого удару 15 листопада високоточними засобами ураження по об'єктах на території України жодного ракетного удару по об'єктах в місті Київ не наносилося". Конашенков запевнив, що всі руйнування в Києві 15 листопада – це результат падіння українських зенітних ракет, випущених із зарубіжних комплексів ППО. До цього, ввечері 15 листопада, коли стало відомо про ракети, що впали в Польщі, Міністерство шойгу настільки ж безапеляційно заявило: "ніяких ударів по цілях поблизу українсько-польського державного кордону російськими засобами ураження не наносилося".

Обидві дані заяви - це переляканий писк щура з кута, в який він сам себе загнав. Після ракетного інциденту в Польщі кремлівські "щури" жваво уявили собі лопату НАТО, яка опуститься на РФ завтра, і їм стало холодно і спекотно одночасно. Шойгу спітнів, так як зрозумів: це повне МНС. У РФ впевнені, що вони героїчно воюють з НАТО з весни 2014 р.і особливо активно з 24 лютого 2022 р. Але коли 15 листопада відкрилося вікно можливостей повоювати, різко передумали і весь щурячий колектив швидко написав заяву в ЗМІ, що вони в цей день по польсько-українському кордону не стріляли, взагалі нікуди не стріляли, і ракета не їхня.

Коли Байден і Столтенберг сказали, що на мирний польський трактор впала українська ракета, що летіла на перехоплення російської, "щурів" різко попустило. "Виявляється, так теж можна було", – радісно подумали вони, розуміючи, що завтра лопата НАТО по них не вдарить і близьке знайомство з нею переноситься на невизначений термін. Тому з'явилася друга їхня заява: всі ракети, що впали на Київ 15 листопада, це результат недосконалих систем ППО НАТО і поганої підготовки українських зенітників.

На Банковій не погодилися з такою думкою Байдена і Столтенберга і тим, що близьке знайомство "щурів" з лопатою відкладається. В результаті з'явилося повідомлення: над Києвом нібито була збита російська ракета, що імітувала ядерний вибух, щоб переконати Байдена скористатися лопатою. Але Білий дім залишився непохитним, а російські агенти стали просувати тему в дусі одного з епізодів серіалу "Мадам держсекретар" – українці хочуть влаштувати війну між США і РФ, і цього не можна допустити. ЗМІ РФ теж стали розганяти її, забувши, що дев'ять місяців пишуть про війну російської армії з США і НАТО в Україні.

Падіння ракети в Польщі давало Байдену всі підстави взятися за "лопату", але він цього не зробив, незважаючи на публічні заяви урядів Латвії та Естонії про готовність захищати територію НАТО, що прозвучали вже ввечері 15 листопада. Не зробив, незважаючи на те, що незабаром після своєї інавгурації в 2020 р. публічно назвав Путіна "вбивцею", і це довго обговорювали в усьому світі.

Чому Байден не скористався "лопатою", щоб швидко вирішити проблему з "щуром" в кутку? Ймовірно, він вважає, що цей час ще не настав і хоче забетонувати кут, де сидить "щур" на той випадок, якщо він передумає перетворюватися в тигра, вирішить перетворитися в черв'яка і закопатися в підлогу або стіни кута, щоб уникнути зіткнення з лопатою.

Екскурс в історію з "ура" і кількістю букв" з "в слові" Росія " – один із прикладів того, як росіяни можуть швидко перевтілюватися в що завгодно. Сьогодні вони називають себе РФ, а завтра назвуться Сполученими штатами Євразії, і скажуть, що вони не мають нікого відношення до всього, що було до цього. Більшовики в 1917 р саме так і вчинили, і не тільки з небажання платити за кредитами, взятими царським урядом в Європі. Таке перейменування РФ аж ніяк не вільна фантазія.

До того ж, Байден відчуває себе господарем ситуації, і логічно вважає, що подальші зміни в ній визначає людина з лопатою в руках, а не щур в кутку. Коли вдарити нею по щуру і як - ребром лопати або плазом, або придавити до стінки і змусити залізти в клітку, все це вирішує він, а не щур. Схоже, варіант з щуром в клітці, зараз Байдену подобається більше, і щоб він не став закопуватися в землю він вирішив забетонувати кут.

У заявах США, Польщі та НАТО про ракету, що потрапила в Польський трактор, є одна цікава недомовка. У них не говориться, куди летіла російська ракета, по якій була випущена українська. Не говориться, притому, що в польських і світових ЗМІ можливими цілями російської ракети називали високовольтну лінію електропередачі з України до Польщі і радар польських ППО за 40 км від села Пшеводи. Явно метою російської ракети був не трактор в Пшеводах. Не говориться, притому, що різні системи стеження НАТО і Польщі, в тому числі і авіація, спостерігали за боєм 15 листопада.

Інформації у НАТО багато, але вона не поспішає нею ділитися і веде розслідування силами польських, американських і українських фахівців. Це і можна назвати бетонуванням кута для "щура". Малоймовірно, що воно буде затягнуте на вісім років, як розслідування по збитому РФ авіарейсу МН17, вердикт за яким в суді Гааги зачитали 17 листопада.

Кремлівським "щурам" явно небайдуже, коли закінчиться це розслідування і що в ньому буде написано. Якщо в ньому з'явиться рядок, що російська ракета навмисно або помилково летіла в напрямку якогось об'єкта на території Польщі, то можна сказати "все пропало". У Байдена буде в руках довідка від військових, що дозволяє застосувати "лопату", від чого новорічний настрій у кремлівських "щурів" буде так собі. Але оскільки Байден явно хоче бачити щура в клітці, а не її плаский трупик, то виникає простір для компромісу у вигляді ще одної військової ради Шойгу з Суровікіним про відведення військ на ще більш вигідні позиції до 25 грудня в якості подарунка всім до Різдва. Найвигідніші позиції для військ РФ, взагалі-то, знаходяться на її території, але вони чомусь не поспішають їх зайняти.

Росіяни володіють талантом не тільки ексклюзивного плагіату, але і здатністю до створення найбезглуздіших обгрунтувань і можуть обгрунтувати все. Зокрема, зняття прапора РФ на центральній площі окупованого Мелітополя вони обґрунтували "постановкою на профілактичний ремонт труби флагштока". Так що, з обгрунтування нового відводу у них все повинно вийти, і все із задоволенням оцінять гру їх розуму. Інакше зупиниться метро в Москві через зникнення електроенергії, як це було в серіалі "Мадам держсекретар" або станеться щось схоже.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти