Чому Білорусь не вплутається у війну з Україною

21 травня 2022, 09:17
Білоруські військові не горять бажанням воювати з Україною, бо вони побачили, що ЗСУ зробили з "другою найсильнішою армією світу", і розуміють, що чекає на них.
Лукашенко побоюється, що найвідданіші йому частини війська загинуть в Україні, і нікому буде його захищати
Лукашенко не ризикне йти війною на Україну, адже це означатиме крах Білорусі / сайт Президента РБ

Незважаючи на те, що білоруські збройні сили не воюють в Україні, по суті, Білорусь все одно вже втягнута у війну нашої країни і Росії, оскільки саме з її території ведуться ракетні обстріли України.

Однак навіть така непряма участь у цій війні для Білорусі закінчиться погано, адже Україна вимагатиме компенсації збитків, завданих війною, і від РБ, хто б там не був при владі. Якщо нове керівництво Білорусі буде говорити, що воно не винне, це не матиме значення, оскільки є поняття відповідальності держави.

Направити білоруські війська в Україну воювати на боці Росії Лукашенко навряд чи наважиться. З декількох причин.

відео дня

По-перше, проводилися закриті опитування білоруських військових про те, чи готові вони воювати проти України – 95% опитаних сказали "ні".

Чому? Для білорусів авторитетом завжди була російська армія. Але після того, як білоруські військовослужбовці побачили, що українці зробили зі збройними силами Російської Федерації, побачили гори трупів російських солдатів, які везли в Білорусь, побачили відірвані руки-ноги поранених, що лежали в білоруських лікарнях, вони стали ставити логічне запитання – якщо українці таке роблять із сильною армією Росії, то що вони зроблять із нами? Адже, на відміну від війська РФ, у білоруської армії взагалі немає бойового досвіду. Крім того, їхня техніка застаріла, ще радянська.

Загалом, мотивації воювати проти українців у білорусів – ніякої.

Я взагалі спробував знайти історичні факти, коли б українці і білоруси хоч раз воювали один проти одного, але безрезультатно. З росіянами українці воювали, а з білорусами – ні. Що у білорусів в Україні, що в українців в Білорусі живе багато родичів. У Білорусі немає такого накачування і пропаганди проти України, як у Росії.

читайте такожЯк Лукашенко і американські протикорабельні ракети допоможуть США публічно принизити Росію

По-друге, розміри білоруської армії: збройні сили Білорусі за чисельністю – як наша прикордонна служба, тобто вони дуже нечисленні, близько 5 тисяч.

В-третіх, якщо Білорусь не змогла або не наважилася напасти на Україну, коли у нас не було натівської зброї, то включатися у війну зараз, коли у нас з'явилися найсучасніші системи і озброєння, буде для неї просто самогубством. Білоруські генерали все це чітко усвідомлюють.

читайте такожЧому Путін набагато страшніший за Гітлера, а росіяни - гірші за гітлерівців

По-четверте, Лукашенко – фанат своєї влади. Незважаючи на те, що він кривавий диктатор і злочинець, він – не ідіот. Він прекрасно розуміє, що може віддати наказ наступати на Україну. Але виникне питання – хто піде виконувати наказ. А робити це будуть тільки найвідданіші йому частини, які виконують будь-які вказівки батьки. І ці частини в Україні абсолютно точно будуть знищені.

Тоді виникає наступне питання – а з чим, власне, Лукашенко залишиться, як він буде утримувати владу в Білорусі, якщо найвірніші частини загинуть? Адже участь у війні завжди служить тригером виступів проти влади в країні. Виходить, що в такій ситуації Лукашенку вже нічого буде сказати.

Та й взагалі, білоруські військові подивляться на всю цю ситуацію і запитають, чому вони повинні вмирати, якщо простіше вирішити питання з однією людиною. В Білорусі. Люди озброєні крові не бояться...

читайте такожНебезпечне бажання зберегти обличчя Путіну: яке нерадісне дежавю скоро чекає на Україну

До того ж, якщо білоруські військові зайдуть на територію України, то буде дуже великий ризик, що вони просто здадуться в полон, і так буде створена визвольна армія Білорусі, яка піде вже визволяти свою батьківщину.

Генштаб Білорусі дуже уважно спостерігає за тим, що відбувається в Україні. І Лукашенко прекрасно про все обізнаний. Звичайно, ймовірність ідіотизму завжди є, але за Лукашенком відвертого ідіотизму не було помічено.

Тому, швидше за все, батька все-таки не ризикне йти війною на Україну, адже це означатиме крах Білорусі. Тим більше, зараз уже з'явилася "зеленка", а це означає, що йти з боку Білорусі через українські ліси – це самогубство: там білоруські війська будуть просто розстріляні впритул.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти