Чому за 7-10 днів Путіна змусять сісти за стіл переговорів

10 березня 2022, 11:23оновлено 30 березня 2022, 16:52
Війна РФ проти України стала каталізатором для глобального переділу ринку енергоносіїв у всьому світі.
Росії, перш ніж її змусять до результативних переговорів, потрібна хоч якась перемога в Україні
Які б не були результати переговорів щодо війни в Україні, Росію почнуть викидати із нафтогазового ринку

Сьогодні постають питання про те, що означатиме відмова США від російської нафти та газу, а також що зможе змусити Путіна сісти за стіл переговорів.

Насправді, американське ембарго практично не має жодного відношення до України. Хоча наша країна є ключовим об‘єктом у цій геополітичній грі.

Війна РФ проти України стала каталізатором для глобального переділу ринку енергоносіїв у всьому світі. США намагатиметься обмежити роль РФ у світовому газонафтовому балансі в наступні кілька років, а нафта є ключовим драйвером російської економіки.

відео дня

читайте також200 рублів за долар – не межа: як у Росії ховають рубль

Російську Федерацію можуть (мають) замінити Іран, Венесуела, країни Перської затоки і, перш за все, Саудити. Зараз США працює на всіх трьох напрямках.

Щодо Ірану та Ізраїлю Росії за допомогою Німеччини частково вдалося заблокувати угоду про скасування санкцій. Ізраїль боїться, що після зняття санкцій Іран завдяки експорту енергоносіїв у короткий проміжок часу ввійде в топ-15 економік світу. Поки що угода пригальмована, але для США дуже важливо, щоб Іран частково замінив РФ.

Американці де-факто пообіцяли Венесуелі зняття санкцій в обмін на відхід від РФ. Поки шо ми не маємо відповіді від Мадуро, хоча, судячи з усього, пропозиція більш ніж спокуслива.

читайте такожВійна Росії в Україні вигідна Китаю, або Як Путін за Піднебесну робить усю брудну роботу

Вперше після вбивства журналіста президент США відвідає Саудівську Аравію, щоб домовитися про новий нафтовий переділ світу.

Отже, гра по витісненню РФ почалася, хоча, на перший погляд, надвисока ціна на нафту та газ у найближчі місяці гратиме на користь РФ

Висновки – наступні.

Надвисока ціна на нафту глобально б‘є по світовій економіці, особливо по ЄС та Китаю. Для них найважливіше зупинити галопуючі ціни.

ЄС (Німеччина) спробує деякий час триматися за РФ (Європа об‘єктивно не може наступні 2-3 роки обійтися без російських енергоносіїв). Але для них важливе якнайшвидше завершення війни в Україні.

Китай не очікував, що РФ зав’язане в Україні. І нинішня історія з нафтою змушує Китай включитися в переговори щодо Україні. І тут не виключена навіть ситуація, коли Китай почне переговори з США по врегулюванню нафтового питання.

читайте такожЧому війна неминуче прийде в Росію

Ми стали занадто важливими для світу. Весь світ змушений зараз грати в гру "як зменшити ціну на газ", і одним із найважливіших елементів по зниженню ціни є вирішення українського питання.

РФ не може не розуміти, як далеко зі своєю авантюрою зайшов Путін. І Росії, перш ніж її змусять до результативних переговорів, потрібна хоч якась перемога (головний удар – це Маріуполь і спроба щось зробити в Києві).

Тому наша задача вистояти наступні 7-10 днів. Далі з великою долею імовірності Путіна змусять сідати за стіл переговорів. І які б не були результати цих переговорів, Росію почнуть викидати із нафтогазового ринку глобального світу.

Вадим Денисенко, директор Українського інституту майбутнього, політичний експерт

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти