Чому дефолт не одразу доб'є Росію

12 квітня 2022, 22:17
Поки у Росії залишається два варіанти - або заплатити борг в останній момент, або піти на принцип і оголосити дефолт.
Росія, економіка, криза в РФ
Росія допустила дефолт / Reuters

Світові фінанси побудовані на тому, що в будь-якому випадку гроші потрібно віддавати. Росія зараз намагається провернути ту ж схему, яку їй вже двічі вдалося провернути після введення санкцій, коли влада РФ змогла використовувати заарештовані на Заході резерви у валюті. США нещодавно прикрили цю лазівку і тепер в РФ змушені витрачати власну валюту.

C точки зору власників облігацій, вони не отримали платіж. Це відразу ж відбилося на рейтингах S&P, через що рейтинг Росії був знижений до переддефолтного. А далі запускається процедура, в ході якої країна протягом місяця може погасити борги. Тобто ти як би під прожекторами, але тобі ще дають можливість виправитися.

Відповідно, якщо Росія не заплатить в зазначений час, то для них закриваються всі фінансові ринки. І тоді вже запускається процедура стягнення боргу. Але вона досить довга і очікувати того, що для Росії все швидко закінчиться, не слід. Наприклад, в цей час можуть шукати активи, вилучати резерви в рахунок погашення боргу і т. д.

відео дня

Адже гроші у Росії є, тому що їй продовжують платити за вуглеводень, причому чимало.

Ринкового курсу долара в РФ вже немає - його утримують чисто в адміністративному порядку. Але проблема в тому, що коли курс тримають заради великодержавних понтів, вони б'ють по доходах до бюджету. У цій системі вони вже доять Газпром, який поглинає інвестиційний ресурс і всіх експортерів, а гроші просто розкрадаються.

Поки для Росії залишається два варіанти - або ж заплатити борг в останній момент, тому що для них це невеликі гроші, або ж піти на принцип і оголосити дефолт.

Другий сценарій - зовсім поганий для Росії, тому що про це ринок буде пам'ятати дуже довго. У 2014 році у Росії був високий інвестиційний рейтинг і вона як країна могла залучати гроші під низькі відсотки, причому це могли робити і компанії, які перебували на її території РФ. Тепер, коли Росія знаходиться в переддефолтному стані, ці ризики перекидаються і на компанії - від них можуть вимагати погашення боргів, додаткового забезпечення під кредити і точно такі ж ризики з'являються і для приватних компаній, які займали гроші на зовнішніх ринках. Зважаючи на це, щонайменше на 5 найближчих років про отримання грошей під адекватні відсотки можна буде забути.

читайте такожЧому росіянам знову пропонують "потерпіти"У той же час, на росіянах в короткостроковій перспективі це ніяк не відіб'ється. На них більше впливає те, що в результаті скорочення виробництва схлопується ринок праці, зростання цін на імпорт і неможливість щось придбати. Тому оголошеного дефолту вони швидко не відчують.

Точно так само, як зараз вони не відчувають посилених санкцій, адже у них поки є якийсь запас міцності, незважаючи на падіння доходів від нафти і газу. І такий запас залишатиметься ще як мінімум рік.

Але питання в тому, як далі на все це будуть реагувати самі росіяни. Все-таки в РФ прогнозується серйозне зростання безробіття, та й Війна - справа недешеве. Крім того, далі вони вже не куплять тих чи інших продуктів навіть за нинішніми цінами, тому що реальний курс валют вище в кілька разів. Іншими словами, Росія опинилася в стані Радянського Союзу, коли гроші є, а купити на них нічого.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти