Чому для нас так важлива незалежна і не проросійська Молдова

2 квітня 2023, 06:20
Потрібно докладати всіх зусиль, щоб Молдова залишалася демократичною, Євро-орієнтованою країною, а не занурилася в клоаку "русского мира".
Молдова, ВСУ
Коваленко пояснив, чому для нас так важлива незалежна і не проросійська Молдова / колаж фото twitter.com/MFA_Ukraine, 59 ОМПБр Якова Гандзюка

Висвітлюючи питання загрози дестабілізації та силової зміни чинної влади в Молдові часто зустрічаюся з питанням: "яке нам діло до Молдови? Нам треба на захисті своєї країни концентруватися".

Постараюся пояснити, чому для нас так важлива незалежна і не проросійська Молдова.

Не так давно я розглядав силовий сценарій, який може застосувати Росія в Молдові. Розглядав з оцінкою потенціалу російського контингенту в Придністров'ї орієнтовно 1 700 особового складу у складі 82-го і 113-го ОМСБ, а так само незаконних збройних формувань "ПМР" орієнтовно 7,5 тис.

відео дня

Цього угруповання цілком достатньо, щоб реалізувати операцію щодо захоплення Молдови і силової зміни законної влади в Кишиневі, під акомпанемент внутрішньої дестабілізації республіки за допомогою каталізації "протестів" у виконанні проросійських політичних сил.

Наприклад, НЗФ "ПМР" абсолютно не складе труднощів захопити аеродром Меркулешти, для виходу на Бєльці і відрізання Північної Молдови від центру, з замиканням на Фалешти. Це дозволить перерізати основні траси М14 і М2 і блокувати під'їзди до Кишинева.

Південна група буде перерізати по лінії Каушани, Чимішлія, Яргара. При цьому, на цю лінію може бути перекинутий обмежений контингент, оскільки Південь - це переважно проросійський гагаузький регіон, і там основним завданням буде просто утримання трас і контроль україно-румунських напрямків.

Таким чином, північна і південна групи забезпечать відносно безпечний (без сюрпризів) вихід основної групи на Кишинів, утримання якого в разі відсутності допомоги третьої сторони не є можливим довгий час, особливо з урахуванням вже розміщеної в Молдові російської агентури.

У підсумку, ми втрачаємо Молдову як євро-орієнтованого сусіда. До влади приходять проросійські сили, і після проведення зачистки у всіх структурах буде розгорнута невідворотна мобілізація. Транзитом до Молдови почнуть прибувати російські "туристи" подвійного призначення.

Фактично, з урахуванням вербування серед проросійсько налаштованого населення активної частини і регулярного транзиту "туристів" з самої Росії, у російських окупаційних військ у Молдові протягом 3-4 місяців може бути сформоване угруповання від 20 до 30 тис. тіл. Так, недоукомплектоване, але достатнє для створення проблем.

Навіть якщо не говорити про намір відкривати другий фронт на південному заході, таке угруповання змусить ЗСУ стягнути в Одеську, Вінницьку та Чернівецьку області додаткові сили, для попередження загроз - тобто, стримуючий ефект збільшиться в рази і збільшуватиметься.

Збільшуватиметься, оскільки 20-30 тис. - це попередній орієнтир потенціалу формування угруповання за 3-4 місяці, в той час як даний процес не закінчиться за цей період і кількість загрозливого угруповання поступово, але впевнено зростатиме, перевищивши 50 тисяч.

І щоб ці проблеми не виникли в перспективі, потрібно докладати всіх зусиль, щоб Молдова залишалася демократичною, Євро-орієнтованою країною, а не занурилася в клоаку "русского мира".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти