Чому домашній арешт Протасевича не допоможе Лукашенку помиритися із Заходом

28 червня 2021, 06:30оновлено 29 червня 2021, 08:55
Лукашенко зробив випад у бік Заходу, але безуспішно.
Путін, Лукашенко
У Лукашенка залишився єдиний шлях - піти вклонитися Путіну / Reuters

Затриманого білоруського опозиціонера Романа Протасевича разом із дівчиною Софією Сапегою перевели під домашній арешт.

Причина, з якої пом'якшився Лукашенко, зрозуміла - він не очікував такої реакції світу (насамперед - Заходу) і тих жорстких секторальних санкцій, які проти нього запровадили. Вони боляче вдаряють по білоруському режиму і, відповідно, він вирішив зробити певний жест у бік Заходу - мовляв, ситуація не настільки критична і бити мене санкціями більше не треба.

Але на Заході це ніяк не сприймуть – поки Протасевича не буде звільнено, ніякого пом'якшення санкцій не буде. Ба більше: чинні санкції можуть виявитися далеко не останніми, бо крім Протасевича в Білорусі ще майже 500 політв'язнів. І це - проблема, яку усвідомлює Захід і через це не визнає його легітимність як президента РБ.

відео дня

Тому надалі варто очікувати на погіршення відносин і подальших жорстких заходів проти білоруської влади – наприклад, у вигляді додаткових санкцій проти Білорусі або додаткових персональних санкцій. Аж до припинення дипломатичних відносин та економічної блокади. Тому що поточні санкції проти Білорусі серйозні і болючі, але не всеосяжні – проти Ірану, наприклад, санкції значно жорсткіші.

Тому Лукашенку ще є куди рости, адже від нього чекають радикальних дій на кшталт звільнення ув'язнених, проведення дострокових виборів і припинення терору проти опозиції, і косметичні методи на зразок переведення Протасевича під домашній арешт, тут нічого не змінять.

Для Європи торгівля з Білоруссю - це як слону дробинка, вона її відсутності майже не помітить. Але Білорусь це може загнати в глибоку кризу, чим обов'язково скористається Путін.

читайте такожЯк на ринку рабів: чому ЄС не стане остаточно сваритися з ЛукашенкомДо того ж, Кремль свідомо заганяє білоруського президента під санкції Європи і стимулює його на абсурдні дії, які остаточно знищують будь-які можливості для маневру у взаєминах із Заходом. Путіна дуже дратувало, що в останні роки Лукашенко примудрявся тягнути постійні економічні пільги з Росії і водночас – загравати з Заходом. Тепер це припинилося, тому що Лукашенко наламав таких дров, що на Заході його вже не приймуть у жодному вигляді.

І йому тепер залишається лише один шлях - укотре йти на уклін Кремлю і канючити у нього гроші. Що врешті-решт призведе до того, що Путін поставить Лукашенку умову – або виконати угоду про фактичний аншлюс Білорусі, або РФ припинить йому допомагати.

Ігор Ейдман, соціолог, публіцист, автор книги "Система Путіна", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти