Як Газпром нашими ж руками анулює транзитний договір

11 вересня 2021, 19:21
Упродовж довгого часу нам розповідали байки про те, що ми не купуємо російський газ. Це була токсична історія насапреред для нас самих.
газ_транзит газу
Газпром може вийти з транзитного співробітництва з Україною / Reuters

Про нову газову війну і можливості Газпрому нашими ж руками анулювати транзитний договір.

Отже, проста схема, за допомогою якої Газпром може вийти з транзитного співробітництва з Україною.

Малюю, можна сказати, майже "на серветці".

відео дня

Упродовж довгого часу нам розповідали байки про те, що ми не купуємо російський газ.

Це була токсична історія насамперед для нас самих, бо ми повірили в те, що енергетично незалежні від РФ і можемо завжди купити газ в Європі.

Насправді фізично ми відбирали якраз російський газ (з нашої ГТС). А віртуально - купували його на європейських хабах.

Щоб провести за документами обсяг газу, вилучений з ГТС, на західному кордоні біля словацьких Великих Капушан був побудований "газовий коллайдер", за яким "ганяли" невеликий обсяг газу туди-сюди, накручуючи лічильники аверсу і реверсу: потрібно було "накрутити" транзит газу в Європу в обсязі відібраного з ГТС російського газу (14,5 млрд куб.) і точно також накрутити показники віртуального реверсу з Європи на ті ж 14,5 млрд.

читайте такожПутін вже почав торгуватися по транзиту газу через УкраїнуПроста математика показує, що ця схема працює за умови, якщо обсяг транзиту російського газу нашою ГТС перевищує розмір віртуального реверсу з Європи, тобто транзит повинен бути більш ніж згадані вище 14,5 млрд кубів.

А тепер уявіть, що Газпром каже: ми не прокачуватимемо через територію України 40 млрд кубів газу, як зафіксовано в контракті.

Ми прокачаємо 5 млрд, а за транзит інших 35 млрд просто заплатимо гроші (в контракті закладео принцип транзитуй або плати).

Що нам робити в цьому разі?

Наш дефіцит газу становить 14,5 млрд кубів.

П'ять ярдів російського газу фізично заберемо з труби, а де взяти ще 10? А в трубі повинен залишатися ще й технологічний газ.

Отже, доведеться купувати відсутні 10 млрд кубів в Європі і закачувати їх в нашу ГТС, але вже у форматі реального реверсу, а не віртуального.

І тут виникають перші проблеми: одна справа - лічильник на трубі накручувати, а інша - реально розгорнути потік.

Але навіть якщо нам вдасться це зробити, труба не може працювати в режимі реального реверсу і аверсу, газ не може однією трубою одночасно рухатися в протилежних напрямках.

ГТС здатна працювати в режимі реального аверсу і віртуального реверсу, але не призначена для реального аверсу і реверсу на одному часовому відрізку.

читайте такожДо нових смів залишилося недовго: до чого призведе підвищення цін на газТобто, нам доведеться глушити трубу на східному кордоні і переналаштовувати її на отримання газу з ЄС без можливостей транзитування.

Щойно це станеться, Газпром тут же звинуватить Україну в невиконанні транзитного контракту і в односторонньому порядку розірве його.

І доведе свою правоту в будь-якому арбітражі - адже це ми не зможемо здійснювати транзит і перекриємо вентиль на вході з РФ.

Ось така схема для Газпрому.

Саме тому ймовірність "газової війни" цієї зими цілком реальна.

Поки нас врятують запаси газу в підземних сховищах, але це не означає, що не буде відключень і локальних проблем. І запаси не вічні.

Загалом, можете слати подячні телеграми Яценюку, Коболєву, Вітренку і іже з ними. Вони наближали цей день, як могли....

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти