Чому Європа радіє результатам виборів у Польщі

20 жовтня 2023, 19:10
Качинський у своїй лютій боротьбі з євросолідаристами Туска допомагає Кремлю та послаблює європейський тил України.
Польща, Україна, зерно
Польща / Колаж Главред, фото Pixabay

Поки що нічого сенсаційного в Польщі не сталося. Для Польщі все ще попереду. Хвиля польського консервативного націоналізму нікуди не зникла. Лідер і автор цієї хвилі легендарний польський політик Качинський досяг своєї політичної мети - переміг на виборах, але втратив владу. Тепер йому доведеться відійти убік і перед наступними президентськими виборами польські консервативні націоналісти знайдуть собі нового свіжого лідера і тоді пухкої урядової коаліції, яку очолює Туск, доведеться дуже нелегко. Адже каламутна хвиля європейського націоналізму, як реакція на кризу в ЄС та стимульована Кремлем, піднімається від Франції до Польщі.

Це один із парадоксів сучасної Європи - Качинський був упевнений, що авіакатастрофа під Смоленськом у квітні 2010 року, в якій загинув його брат, була підлаштована Кремлем, але об'єктивно його енергійний польський консервативний націоналізм і гостра критика сусідів розхитує Європу, знецінює євроатлантичні цінності. Таким чином, Качинський у своїй лютій боротьбі з євросолідаристами Туска допомагає Кремлю та послаблює європейський тил України під час війни з агресивною путінською Росією.

відео дня

Кажуть, що поляки обрали зміни та стали на правильний бік Європи. Але це не зовсім так, все набагато простіше. Полякам набрид старомодний, великоваговий і жорсткий Качинський, який довгі роки, з-за спини, керував президентами та прем'єр-міністрами, але не ніс відповідальності за їхню діяльність. Це дуже зручна позиція, але нетрадиційна для польської політики, де публічна влада пов'язувалась із політичною відповідальністю політика.

Хто такий Віктор Небоженко

Віктор Сергійович Небоженко (нар. 14 лютого 1953, Жмеринка) — український політолог, соціолог. Директор соціологічної служби "Український барометр". Кандидат філософських наук, пише Вікіпедія.

Працював в Інституті філософії Академії наук України, Інституті соціології Академії наук України.

У 1994-му брав участь в першій президентській кампанії екс-прем'єр-міністра України Леоніда Кучми.

З 2003-го — керівник соціологічної служби Національного інституту стратегічних досліджень при Президенті України, директор Соціологічної служби "Український барометр".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти