Чому Гіркіна пресують?

22 липня 2023, 06:14
Давайте залишу це як припущення-прогноз. А десь ближче до кінця жовтня перевіримо.
Чому Гіркіна пресують?
Справи проти Квачкова та Гіркіна - це лише перші ластівки / Коллаж: Главред, фото: скриншот из видео

Зараз Путін і Ко будуть ловити і обмежувати активність усіх "непідконтрольних радикалів". І справи проти Квачкова та Гіркіна - це лише перші ластівки. І в найближчий час ми побачимо, як більшість їх поплічників або змінять риторику, або їх теж примусово прикрутять.

Бунт Пригожина продемонстрував, що у режиму багато проблем з легітимністю. І що бажаючих захищати Путіна і Ко дуже не багато, бо більшість росіян настільки деполітизована, що їм просто пофігу.

відео дня

А риторика Пригожина, який зовсім не "за мир", а за перетворення Росії у КНДР - знаходила підтримку. Путінська диктатура працює не так і ніяка КНДР з військовою економікою йому і його оточенню не потрібна. Гіркін і його брати по ниттю "заколот" засудили, але налаштовані вони до влади Путіна не менш ворожо, а до війни - не менш радикально. І впливають на падіння легітимності режиму і особисто Путіна доволі ефективно.

Робиться це все "переслідування незгодних" з усвідомленням двох речей:

1. Того, що очолити диктатуру справжніх радикалів і екстремістів Путін не може. Бо еліти, які його підтримують чи терплять, влаштовані не за сталінським зразком, а за клептократично - полулістичним. Навіть силове оточення таке. Справжні радикали і екстремісти, зі свого боку, не потребують Путіна. Він себе вже дискредитував.

2. Того, що в найближчі тижні чи місяці Росію дуже ймовірно чекає чергова хвиля "непростих рішень" і "перегрупувань на більш вигідні позиції". Яка стане додатковим ударом для легітимності режиму і сформуває нові додаткові ризики.

Тож в такому контексті бажано, щоб найбільш популярні і медійні радикальні критики мали закритий рот, були дискредитовані і запроторені у ведмежий кут. Щоб додатково не підпалювали і так в умовах гострої кризи. До речі, цікаво, як скоро телеграм-канал Тринадцатый замовчить навіки.

Ці історії також відповідають на питання, як там у Росії справи на фронті. Не дуже в них справи на фронті. Не дуже.

І окремо. Враховуючи, наскільки Гіркін і його поплічники ксенофоби, антисеміти, прихильники "теорії змов", наскільки застрягли в уявленнях про світ десь на початку 20 століття тощо, теоретичне (і майже неймовірне) захоплення влади подібними людьми Росії теж не допоможе. Бо вони взагалі не розуміють світ, в якому живуть. Скоріше навпаки.

Якось так думаю. Дякую за увагу.

Хто такий Юрій Богданов

Юрій Богданов - блогер, аналітик, спеціаліст зі стратегічних комунікацій у сфері бізнесу, державного управління та політики. Колишній радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У 2010 закінчив Київський національний економічний університет.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти