Чому Китай почав нервувати?

28 травня 2023, 08:35
За останні 20 років КНР інвестував у свій флот кількасот мільярдів доларів, розраховуючи захопити Тайвань.
Украинские военные, флаг Китая, Китай
У китайців через Україну вся доктрина йде у пекло / 93 ОМБр Холодный Яр, ua.depositphotos.com

Чому КНР такий нервовий став? Наш спротив дуже зіпсував настрій КНР в контексті плану захоплення Тайваню. І особливо - практика активного використання підводних та надводних дронів.

Потужний флот (більше 400 надводних та підводних кораблів, у тому числі 3 авіаносці, більше 40 фрегатів та 70 корветів, більше 70 десантних кораблі та катері, з планом довести цю цифру до 100, 6 стратегічних підводних ракетоносців, більше 50 підводних човнів інших типів тощо) мав забезпечувати виконання двох задач:

Хто такий Юрій Богданов

Юрій Богданов - блогер, аналітик, спеціаліст зі стратегічних комунікацій у сфері бізнесу, державного управління та політики. Колишній радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У 2010 закінчив Київський національний економічний університет.

відео дня

1. Захоплення Тайваню. Бо яка у КНР була взагалі доктрина по Тайваню? Шантаж і тиск. Тиск і шантаж. А якщо вже ні - то завдяки потужному флоту і авіації здійснити облогу острова з подальшим десантуванням. Так, це операція масштабу битви за Нормандію. Але план був саме таким.

2. (У теорії) забезпечити безпеку китайської торгівлі в разі спроби США та союзників встановити блокаду КНР. Нагадаю, що морська торгівля - ключова запорука виживання Китаю. Жоден шлях суходолом не здатен забезпечити ані вивіз китайських товарів, ані постачання усіх необхідних Китаю ресурсів. Головні маршрути для КНР - це через Тайванську та Малаккську (це там де Сінгапур) протоки та Тихим океаном. Ці обидва маршрути вкрай вразливі для флоту США і союзників. І потужний флот КНР мав знизити цю вразливість.

У підсумку за останні 20 років КНР інвестував у свій флот кількасот мільярдів доларів. Точних цифр, звісно, у нас нема. Але за сумарним тонажем, як переконують нас китайські товариші, вони випередили навіть флот США.

Аж тут трапляється наша війна. Де країна без флоту чинить опір країні, яка має просто тотальну перевагу в силах і засобах на морі на конкретному театрі війни. Звісно, російський флот вже не той, що був навіть радянський. Але Україна в умовах обмежених можливостей і в умовах дуже обережної поведінки росіян все частіше і системніше б'є по російським кораблям дуже дешевими (відносно вартості великих кораблів) і дуже швидкими у виробництві дронами. Це при тому, що Росія не ризикує навіть наближатися до нашого берегу і з перших днів війни не повторює спроб висадки якогось десанту.

А що китайці? А у китайців на цьому фоні вся доктрина йде у пекло. Яка тепер може бути мова про висадку десанту на Тайвані? Яку деблокаду Малаккської протоки? Мова тепер про те, що Китай 20 років готувався до війни минулого. В той час як у Сполучених Штатів та союзників крім переваги в авіаносцях (які не втратили актуальності) ще й купа майданчиків, з яких може діяти армія надводних і підводних дронів. І Південна Корея, і Тайвань, і Японія. І В'єтнам, якщо дійде до конфлікту Китаю з цією країною.

У світі зараз тільки Китай та Росія хочуть вести агресивні війни. З метою захоплення чужих територій. Ще про це трохи думає Ердоган (щодо Греції). І на цьому усе. І ось те, що наочно продемонструвала світу наша війна дуже дратує кожного, хто дивиться на сусідів як на жертв.

Тому і інфа, що від імені уряду Китаю Лі Х*й пропонує швидше закінчити війну та віддати наші території Росії. Щоб ця ганьба агресора припинилася. І хтось ще китайський шантаж по Тайваню та В'єтнаму був готовий слухати. Але пішли вони до сраки.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти