Чому Китаю конче потрібно, щоб війна в Україні скоріше закінчилася

8 березня 2022, 07:17оновлено 30 березня 2022, 16:42
Китай отримує від війни в Україні свої "плюшки", але ризикує отримати і великий голод.
Китай почав смикатися через російське вторгнення в Україну і буде тиснути на Москву, щоб війна скоріше закінчилася
Китай в силах змусити Росію припинити війну на вигідних для України умовах / Reuters

Цікаві рухи тіла від ще одного "гаранта" нашої цілісності – Китай є спостерігачем у Будапештському меморандумі. Китай раптом різко заявив, що готовий бути посередником між Україною і Росією. Заява цікава і розкриває нинішні мотиви Китаю.

Різні джерела допускали, що "молодша сестра" (так китайці ніжно і ласкаво називають Оркостан) в особі Путіна інформувала Пекін про свій намір "вирішити питання з Україною" протягом декількох днів під час відвідування відкриття Олімпіади.

Китаю це було цікаво з кількох причин:

відео дня

1) Удар по престижу США, які давали гарантії Україні (в разы чого Китай взагалі не причому), що після катастрофи в Афганістані майже дорівнювало б відходу США зі світової політики в якості "наддержави";

2) Китай міг би одразу починати "повернення" Тайваню, в тому числі військовим шляхом, або активізувати зусилля по перетворенню Південно-Китайського моря (основні торгові шляхи Азії) на своє внутрішнє море. Зараз Китай активно насипає штучні острови, розміщує там свої військові бази і оголошує навколо них море своєю економічною зоною.

Але на шляху таким "добрим намірам" різко встала українська армія і народ України, яким не сподобалося, що на країну напали орки, і стали люто утилізувати окупантів, що призвело до затягування "вирішення українського питання" з боку Оркостана, який не тільки зазнає величезних втрат в Україні, але й опинився, по суті, в торговельній ізоляції.

Звичайно, Китай отримує від ситуації, що склалася свої плюшки у вигляді остаточної прив'язки до себе "молодшої сестри" (сировину за копійки можна скуповувати в обмін на свої промислові товари за цінами, які встановить Китай, тобто дорого).

читайте такожСхідні сюрпризи: якими будуть наслідки перших санкційних ударів Сходу по Росії

Але є дуже велика продовольча проблема. Росія і Україна – це постачальники близько третини продовольства в світі. І якщо з цих країн не буде поставлятися продовольство (а в Україні не почнеться посівна), то світу взагалі і Китаю зокрема, як мінімум, загрожує різке зростання цін на продовольство, що може сильно не сподобатися жителям Піднебесної, як максимум – глобальний голод.

Тобто Китаю конче потрібно, щоб війна у нас в країні закінчилася (Індії, до речі, теж з цієї ж причини) і почалася посівна в потрібні терміни.

читайте такожЧому Путін постарається завдати максимальної шкоди в найближчі дні-тиждень

Упевнений, що українська дипломатія бачить ці перспективи і може тиснути на Китай в цьому напрямку, щоб він зайнявся своєю "молодшою сестрою" і змусив її припинити війну на прийнятних для України умовах.

Нам їжі вистачить. Смикання Китаю мені подобаються. І це треба використовувати. Чи можуть вони зупинитися? Цілком. Для того, щоб викинути росіян із Казахстану досить було двох дзвінків навіть не глави Китаю, а міністра закордонних справ до Москви і Казахстану.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти