Чому Кремль пішов кланятися Макрону

7 червня 2022, 11:27
У контексті дипломатичної суєти Лаврова обіцянки Макрона не принижувати РФ виглядають не так, як їх спробували витлумачити в Україні.
Макрон
Макрон закликав "не принижувати РФ" після завершення війни в Україні / УНІАН

На Еммануеля Макрона знову багато образилися за його слова в інтерв'ю ЗМІ Франції: "ми не повинні принижувати Росію, щоб в день, коли припиняться бойові дії, ми змогли знайти вихід по дипломатичних каналах".

Але мало хто помітив, що це була відповідь на принижене прохання Лаврова, щоб президент Франції подзвонив Путіну. Це прохання було вбито цвяхами в кінець інтерв'ю Лаврова і не помітити її було просто неможливо.

Цей коротенький виступ Лаврова у форматі інтерв'ю на популярному французькому телеканалі коштував Кремлю чималих грошей, але результат від нього виявився майже нульовим. Макрон не подзвонив Путіну протягом тижня, чого з нетерпінням чекали в Кремлі, і тільки в суботу між справою сказав, що не хоче принижувати РФ. Це була ввічлива відповідь Єлисейського палацу кремлівцям, якщо ви хочете, щоб ми допомогли вам почати переговори про укладення перемир'я з Україною, то зверніться до нас з цим по офіційних каналах і письмово, а не через телевізор.

відео дня

Логічне запитання: чому Кремль вдався до трюку з Лавровим і телевізором, а не вчинив як нормальні люди. Відповідь очевидна - в цьому випадку Париж отримав би від Москви папір зі списком тих земель України, які вона хоче відняти. Наявність у Парижа такого паперу - це ядерна бомба, що знищує російську маячню про нацистів в Україні та інше. Такий папір-це прямий доказ і визнання того, що Росія дев'ятий рік веде загарбницьку війну проти України, а вся маячня про нацистів, російську мову та інше - всього лише димова завіса, покликана прикрити її імперську агресію.

У Кремлі це прекрасно розуміють. Тепер Лавров вже вигороджує Росію і перекладає провину за війну на "народ Донбасу", який нібито просив Росію не тільки "відновити свою територіальну цілісність", а й захопити якщо не всю, то половину України. Втім, паперу про це з печаткою від "народу Донбасу" у Лаврова теж немає і, оголошуючи про початок своєї "військової спецоперації", Кремль такий папірець не показував і не заїкався про її існування. Судячи з того, як Кремль третій місяць масово жене на забій жителів ОРДЛО, то скоро від "народу Донбасу" залишаться тільки Пушилін з Пасічником і їх секретарки.

Кремль 29 травня спробував через Лаврова в телевізорі напроситися на прийом до Макрона з питанням як йому тепер вибратися з війни, але отримав від Парижа відповідь: сформулюйте ваше пропозиції на папері, і ми будемо готові їх вивчити. Відповідь не в тій дикій формі, в якій Лавров в грудні 2021 р. вимагав письмових відповідей від США і НАТО на ультиматум РФ.

З Францією у Кремля вийшов явний провал, як до цього з Італією та Туреччиною. Точкою в спробі використовувати Рим в якості адвоката РФ можна вважати виклик її посла в МЗС Італії на прочухана, викликану недільним інтерв'ю Захарової на італійському телеканалі . Від хамства і марення, який несла Захарова, телеведучий Массімо Джилетті, що розмовляв з нею, в прямому ефірі знепритомнів. Причиною непритомності він іронічно назвав "погану погоду в Москві".

читайте такожЯк Захід сам продовжує життя своєму потенційному вбивціІталійська телевилазка Захарової виявилася ще менш вдалою, ніж Французька Лаврова. З Туреччиною 30 Травня все пройшло кулуарно і по телефону. Ердоган поговорив з Путіним не тільки про своє гаряче бажання надати Стамбул для переговорів між РФ і Україною, а й про поточні справи з РФ в Сирії. Не виключено, що Ердоган пов'язав обидва питання. Підсумок розмови без подробиць - не домовилися. Продовження березневих переговорів у Стамбулі не буде, у всякому разі найближчим часом.

У контексті такої дипломатичної суєти Лаврова обіцянки Макрона не принижувати РФ, коли війна закінчиться, виглядають зовсім не так, як їх спробували витлумачити деякі офіційні і неофіційні особи в Україні. Фактично Макрон дав згоду прийняти капітуляцію у РФ і пообіцяв не принижувати її під час даної процедури. Слова Макрона і суєта з середини квітня відомства Лаврова з пошуком двох держав, які погодилися б стати свідками підписання з Україною перемир'я типу Мінськ-3, дозволяють зробити наступні висновки.

У Європі ніхто на таку роль не погоджується, оскільки впевнені в швидкій зміні режиму Путіна або в "транзиті влади", як це називають на Росії. Впевнені настільки, що Макрон спокійно міркує про те, як треба буде спілкуватися з РФ після Путіна. Свідками могли б стати Угорщина і Сербія, але з Угорщиною не тільки в України побиті капітально горщики, а літак Лаврова 5 червня в Сербію не пропустили ні Болгарія, Ні Північна Македонія, ні Чорногорія.

читайте такожЗвір прийде в Європу: чим небезпечні заклики Макрона не дражнити Росію і ПутінаСуєта Лаврова не дає результатів, але Кремлю ясно дають зрозуміти, що до похорону Путіна ніяких переговорів не буде. Поховати Путіна поки пропонується самим громадянам РФ. Якщо вони з цим не впораються, то можливі й інші варіанти.

Сергій Климовський, блогер, кандидат історичних наук

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти