Чому Москва активізувала ракетні атаки

3 червня 2023, 06:20
У Кремлі ще з літа 2022 р. почали замислюватися над тим, як зобразити картину нападу України на РФ.
Путін, Зеленський
Кремль хоче переговорів із Зеленським, вважає Климовський / колаж: Главред, фото: скріншот з відео, ОП

У Кремлі до 30 травня зрозуміли, що перегнули палицю з ракетно-дроновими ударами по містах України і влаштували падіння трьох дронів у Великій Москві – типу ми теж постраждали, ми теж потерпілі. Це для міжнародної спільноти. Для внутрішньої аудиторії засунули тему: треба знову захопити Харківську область, щоб Білгород не бомбили. Так вони виховують патріотизм і виправдовують напад 24 лютого, оскільки початкове його виправдання про "вісім років бомбардування Бомбасу" вже не сприймається навіть "ватою".

"Вата" вона хоч і "ватяна", залишками мозку користується рідко і тільки в силу побутової необхідності, але чуття у неї звірине. У поточній ситуації чуття їй підказує, що про бомблений Бомбас краще забути. Як не крути, але Донецько-Луганська агломерація – це Україна, і якщо її захопила армія РФ, то логічно, що Гіркіна, бурятів та інших "їхніх хлопчиків" там бомбитимуть. Така логіка війни. Вісім років бомбардування Бомбасу миттю зрушують початок війни з 2022 р. у 2014 р., що категорично не подобається "ваті".

"Вата" хоче, щоб було так: війна почалася вранці 30 травня 2023 р. з дронів над Москвою або з чогось такого. Без всяких восьми років бомбардування Бомбасу, і навіть без "спецво", про початок якої немає жодного офіційного документа, тільки мова Путіна. "Вата" інтуїтивно хоче все це забути і не згадувати. "Вата "хоче бачити картинку: все було мирно і добре, але на нас напали половці з "укронацистами", печеніги з гейропейцями або НАТО з сатаністами. Самі придумайте, товариші пропагандисти, хто на нас напав і дату підберіть підходящу.

відео дня

"Вата" саме інтуїтивно хоче картинку як в радянських фільмах і книжках – 22 червня Німеччина без оголошення війни напала на свого друга і союзника СРСР. Напала попри те, що армія СРСР була утричі більшою, краще оснащеною і перебувала в повній бойовій готовності на кордоні. "Вата" нічого не хоче знати про пакт Молотова – Ріббентропа, підписаний через чотири місяці після закінчення в Іспанії війни СРСР з Німеччиною та Італією, про німецьких комуністів, яких Сталін видав Гітлеру, і багато іншого.

Причина - "вата" різного віку вважає: вільний доступ до фактів історії зруйнував кокон радянської міфології, а в результаті і сам СРСР. Тому вона інтуїтивно проти восьми років бомбардування Бомбасу і навіть лавров, який нудить про держпереворот 2014 р., викликає у неї відторгнення, оскільки янукович очевидний урод. "Вата" хоче окуклитися в кокон міфу, а не захищати януковича або згадувати про публікацію 20 грудня 2021 р. на сайті МНС РФ національного стандарту "поховання термінове трупів у воєнний і мирний час", що тоді викликало хвилювання в умах росіян. МНС сповіщало, цей нацстандарт вступає в дію з 1 лютого 2022 р. і носить рекомендаційний характер. Рекомендаційний, бо організація масових поховань покладалася МНС на губернаторів та інші місцеві влади. Кремль, щоб губернатори не надто чудили, вважав за потрібне вказати їм розміри і глибину ями для однієї тисячі тіл в якості орієнтира.

Жириновський, називаючи дату вторгнення в Україну, був не ясновидцем. Він просто знав її від першоджерела, і оскільки хотів прожити довше, то вважав, що репутація ясновидця йому не завадить. У Кремлі поділяли його бажання, але він помилився з датою своєї смерті.

Хто такий Сергій Климовський

Сергій Климовський - український історик і блогер, кандидат історичних наук, відомий археолог. Довгий час займався розкопками на території української столиці. Є творцем київського громадського музею "Замкова Гора". У блозі на своїй сторінці у Facebook аналізує питання політики, геополітики, російсько-української війни.

Глибинний російський народ у все це влазити не хоче, бо відчуває, якщо влізти, то доведеться платити також компенсації за розстріл майданівців і за вісім років користування Донбасом. Тому ніяких бомбили Бомбас і держпереворотів. Історія повинна початися з нападу "укронацистів" 22 червня на Бєлгородський суб'єкт РФ, а все, що було до цього, історією не вважається. Інакше доведеться платити ще за руйнування Червоною Армією Києва в 1941 і 1943 р, за підрив Успенського собору в Печерській Лаврі, повернути Україні вкрадені культурні цінності, а чехи зажадають відновити Кенігсберзький замок, знесений дощенту в 1968 р. Гітлер урод, але замок побудував в 1255 р. чеський король Пржемисл, тому чехи і повернули місту слов'янське ім'я Кролевець. Це пам'ятник їхньої історії та архітектури.

Такі відчуття глибинного народу починають конфліктувати зі схемами пропагандистів. У вуличних опитуваннях в містах РФ став потрапляти і така суто радянська відповідь - правду про російсько-українську війну ми дізнаємося років через тридцять. Ті, кому десь 20 років, хочуть часто взагалі "відморозитися" від усього. Твердження "У кожного своя правда" теж спосіб піти від відповіді і відповідальності.

Кремль і пропагандисти вловлюють такі настрої глибинного народу і намагаються на них реагувати. У Кремлі ще з літа 2022 р. почали замислюватися над тим, як зобразити картину нападу України на РФ. Як результат стали створювати фейкові репортажі про самотні українські снаряди, що розірвалися в чистому полі. Глибинний народ теж взяв це на озброєння, і Бєлгородський губернатор у 2022 р. скаржився, що деякі ввірені йому жителі псують будинки і сараї, звинувачують у цьому ЗСУ і вимагають від влади грошових виплат і ремонтів. Приблизно половину всіх вибухів, пожеж і падінь дронів в РФ до квітня–травня 2023 р. можна сміливо відносити на рахунок творчості її влади. Якась частина з них існувала взагалі тільки в новинній стрічці заради туману війни, а не в реальності.

Кремль з літа 2022 р. завчасно готував інформаційний ґрунт для картинки про напад "української вояччини", накачаної США і НАТО, на мирну РФ. З цієї причини Вашингтон, Париж і особливо Берлін регулярно просили Україну не вражати цілі в РФ, особливо їхньою зброєю. Інші члени НАТО утримувалися від таких порад, і тільки Лондон дозволяв Україні все.

Але 23 травня в Техас приїхав Борис Джонсон, зустрівся з Дональдом Трампом і поговорив з ним про російську-українську війну, про що повідомив ЗМІ. Потім до Києва 25 травня прилетів сенатор від Південної Кароліни республіканець Ліндсі Грем і зустрівся із Зеленським. Грем про цю зустріч розповів ЗМІ таке, що став ворогом № 1 в РФ і на нього завели спеціальну картку. Грем повідомив ЗМІ, що дозволив Україні бити по РФ будь-якою зброєю, яка у неї є, і назвав вбивство росіян хорошим вкладенням грошей. За фактом Грем пообіцяв, що республіканці натиснуть на демократів і змусять їх не тільки дати Україні більше грошей і зброї, а й дозволити удари по РФ.

На московських болотах через слова Грема про хороше вкладення грошей в росіян піднялося таке протяжне виття, що американські ЗМІ, які розмовляли з ним, вважали за потрібне заявити: сенатор трохи погарячкував. Тим часом Байден 29 травня сказав, що питання про надання ракет з дальністю понад 300 км знаходиться ще на розгляді, але чекову книжку дістав і 300 млн доларів виписав. Не виключено, цей транш був частиною компромісу між республіканцями і демократами щодо підняття планки держборгу. При цьому Байден підвісив Кремль на гачок очікування, бо якщо ракети передадуть, то явно для користування, а не для зберігання.

Глава МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі, перебуваючи в Естонії, додав РФ 30 травня відчуття реальності тим, що назвав законним правом перенесення Україною бойових дій на територію держави-агресора. Це означає, що можна не тільки ракетами стріляти, але на танках по РФ покататися. За це Медведєв пообіцяв найняти мафію для вбивства Грема, вбити всіх держслужбовців Великобританії і присвоїти їй статус "одвічного ворога".

Складається враження, інтенсивні ракетно-дронові обстріли Києва та інших міст потрібні Москві для того, щоб самій не бомбити Білгород і Брянськ під картинку про 22 червня. Кремлю потрібна вражаюча картинка масового нападу на РФ - сто ракет вражають Курськ, сто літаків бомблять Брянськ, сто танків і 10 тис. бійців ЗСУ рухаються на Білгород, змітаючи все на своєму шляху. Після цього можна задовольнити запит глибинного народу, оголосити, нарешті, нормально війну Україні, почати новий відлік часу в РФ від українсько-натовського нападу і перестати нудити про "українську кризу". Якщо криза українська, то чому горить і вибухає по містах і селах в РФ. Може криза все-таки російська, а не українська?

Але замість такої епічної картини вторгнення в РФ прилітають три хирляві дрони зі сто грамами вибухівки і заходить всього лише рота російських добровольців, яка робить селфі з обіцянкою дійти до Москви. Після цього рота зникає в невідомому напрямку, а Байден укотре повідомляє, що ще не вирішив гамлетівське питання: давати ракети чи не давати. Шойгу намагається як може, роту не чіпає, заманює вглиб до Москви, і поводиться як справжній Кутузов, відступав до Бородіно. Рота на все це не ведеться і відповідає шойгу, що вона поки сходить за підкріпленням. Епічна картина вторгнення не вдається Кремлю вже з третьої спроби, бо Залужний сто танків і 10 тис. бійців для взяття Бєлгорода не дає. Пропонує білгородцям взяти Білгород власними силами, а заодно і Курськ.

Є припущення, що настільки часто з середини травня ракетно-дронові нальоти Москва стала здійснювати, щоб технічно зірвати великий контрнаступ ЗСУ або змусити політичне керівництво України утримаються від нього за схемою – ви не наступаєте, ми не бомбимо Київ. Припущення помилкове, бо ракетно-дронові удари по Києву або по Дніпру ніяк не впливають на бої під Бахмутом або Вуглегірськом, а Зеленський з очевидних причин не може сказати: наступ не на часі. Малоймовірно і що контрнаступ почнеться раніше другої половини липня. Де-факто це допущення підтвердив Блінкен, виступаючи 1 червня в Осло на саміті глав МЗС країн НАТО. Він закликав Альянс готуватися до того, щоб на саміті у Вільнюсі 11 липня надати Україні потужний пакет допомоги, необхідний для наступу.

Більш логічні два інші пояснення. Перше, Кремлю потрібна картинка нападу на РФ, що дозволить йому перейти до іншої стратегії. Друге, Кремль так хоче змусити Зеленського почати заочні переговори з Путіним в Туреччині через Ердогана. Не просто почати, а чогось домогтися на них. Як мінімум включення в рамках "зернової угоди" аміакопроводу з РФ в Одесу і повернення "Россельхозбанку", що торгує добривами, в систему Свіфт.

Звістка, що такі переговори можуть відбутися незабаром після інавгурації 3 червня Ердогана, з'явилася 31 травня в турецькій газеті "Свобода", пов'язаній з ним. Пєсков миттю підтвердив готовність шефа прилетіти до Туреччини. Оскільки Туреччина не підписувала Римський статут, то не зобов'язана заарештувати Путіна. На Ердогана будуть дивитися косо, але у нього є виправдання. Він дотримувався пристойності і Путін брав участь у відкритті першого блоку АЕС по відеозв'язку, а з урахуванням важливості переговорів Путіна можна впустити в Туреччину як виняток.

За даними "Свободи" переговори пройдуть за схемою двох кімнат: спочатку прилітає Путін, а після його від'їзду до Ердогана приїде Зеленський. Тим самим їм буде дотримано заборону на ведення переговорів з Путіним. Поки Офіс не підтвердив можливість такого візиту. Не виключено, що ранковий обстріл Києва 1 червня був дикою спробою Москви вибити підтвердження, притому, що сам Зеленський в цей час був на шляху до Кишинева.

Кремль знаходиться в цейтноті і робить високі ставки на зустріч в Туреччині. Картинка з нападом України на "мирну" РФ його приваблює менше.

Нервів Кремлю додала поява 31 травня в "Уолл-стріт журналі" статті про те, що до саміту НАТО у Вільнюсі десь в Європі, в Данії, Швеції або у Франції відбудеться зустріч лідерів G7 за участю лідерів Бразилії, Індії та Китаю для обговорення доповіді Зеленського щодо мирного плану. РФ на цю зустріч запрошувати не мають наміру. Автори статті припустили, що на цю зустріч може прибути і наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман. Макрон не просто так відправив Зеленського на французькому військовому літаку в Саудівську Аравію на саміт Ліги арабських держав. Під сумнівом тільки особиста участь в ній Сі Цзіньпіна.

Така зустріч до саміту НАТО виглядає більш інтригуючою, ніж обіцянка пригожина влаштувати Варфоломіївську ніч у Кремлі. Швидше кадировці влаштують пригожинським ранок стрілецької страти, ніж ті Варфоломіївську ніч кремлівцям.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти