Чому нам не передають західну авіацію

22 березня 2023, 06:20
Росія може проводити розвідку, виявляти ці літаки і просто фокусувати свої зусилля на їх знищенні.
МіГ-29
Самусь пояснив, чому нам не передають західну авіацію / Укроборонпром

Я впевнений, що літаки МіГ-29 будуть нам передані. Словаччина і Польща передадуть нам кілька десятків цих літаків. У будь-якому випадку, у Словаччини їх 10, у Польщі – 29, та й Польща може нам передати або ескадрилью (14 літаків) або дві, будемо бачити.

Важливий аспект – було б дуже добре, якщо б ці літаки вже були модернізованими для використання західного озброєння. Тому що українські МіГ-29 не можуть його використовувати, і це різко знижує їхні бойові можливості. Якщо ці літаки були б оснащені системами, які дозволяють використовувати західне озброєння, це б певним чином компенсувало відсутність західної авіації.

Чому нам не передають західну авіацію? Тому що це займає час та потребує великих ресурсів, у тому числі фінансових. Тому що авіація – це дорога штука, це мільярди, які потрібно інвестувати в українську інфраструктуру. Бо треба створити умови для обслуговування цих літаків, не кажучи вже про те, що до кінця немає готовності стовідсоткового забезпечення безпеки літаків, якщо вони базуватимуться в Україні.

відео дня

Тобто Росія може проводити розвідку, виявляти ці літаки і просто фокусувати свої зусилля на їхньому знищенні. І тоді вийде так, що ми витратили величезні кошти, а використовувати літаки не зможемо, тому що Росія відкриє на них полювання. Бо в принципі можна знайти літаки і почати їх знищувати тією ж ракетною зброєю. А ми ще не до кінця створили умови для того, щоб повністю закрити небо – ми знаємо, що у Росії є ракети, які українські ППО і ПРО не можуть збивати.

Тому на даний момент наші партнери сконцентрувалися на передачі нам високоточної далекобійної зброї дальністю 150 кілометрів, яка змінить можливості України стосовно підготовки до наступу. Це дуже важливо, коли в рамках підготовки і проведення наступальної операції можна стріляти на 150 кілометрів углиб. У нашому випадку це фактично увесь фронт (приблизно саме така зараз його глибина) та певним чином діставали б до Криму.

Тобто зможемо знищувати командні пункти, систему управління противника, склади з боєприпасами, логістику, системи розвідки, ППО і так далі. Відповідно, це повністю змінює можливості противника до оборони, бо коли ми знищуємо систему ППО, РЕБ, системи управління він просто не може адекватно реагувати на наші наступальні дії. Це дуже важливо, і якщо нас забезпечать достатньою кількістю боєприпасів GLSDB, то ми певним чином навіть компенсуємо відсутність західної авіації, яка би нам гарантувала панування у повітрі.

Компенсація такими засобами дозволяє нам планувати наступальні дії і без західної авіації, особливо якщо польські та словацькі МіГи матимуть можливості для застосування західної зброї. Бо, в принципі, нам потрібен не сам літак, а авіаційна система, яка може використовувати західну зброю і за допомогою цього вийти хоча б на рівень росіян.

Тому що і дальність бортових радарів, і використання ракет має бути не гіршою, ніж у РФ. Зараз у нас таких можливостей немає, тому що у нас старі літаки. Тобто не просто аби нам дали Eurofighter, бо він красивий, а тому, що нам потрібні конкретні бойові можливості на полі бою. І якщо ми зможемо компенсувати це МіГами, то це буде супер варіант для нас, бо для цих літаків у нас все готово – пілоти, спеціалісти, інфраструктура. Літаки прибули, наші пілоти сідають на них і виконують бойові завдання.

Михайло Самусь, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти