Чому нам невигідний конфлікт за Тайвань між США і КНР

1 серпня 2022, 19:14
Війна в Україні на даний момент - це війна на виснаження між РФ і Заходом.
США, Китай, прапор
Нам невигідний конфлікт за Тайвань між США і КНР / Reuters

Операція з висадкою Ненсі Пелосі на Тайвань відбиває класичну ситуацію передодня Першої світової війни, коли ніхто не хоче воювати по-справжньому, але не можуть не реагувати, сприймаючи дії одне одного як агресивні і вимагають реакції.

Тут ще додається політичний хайп і передвиборна гарячка, що підстьобують взаємні звинувачення, словесні дуелі і дипломатичні демарші.

Я думаю, що ситуація виглядає наступним чином. Пелосі захотіла зробити щось важливе і героїчне в очах американської публіки і своїх виборців. Зараз є два місця, де можливий прояв рішучості і сміливості - Україна і Тайвань. В Україні Спікер Палати вже була.

відео дня

Її ініціатива викликала розкол в адміністрації Білого Дому. Частина команди Байдена, в тому числі сам президент США, висловилися проти поїздки Пелосі, справедливо вважаючи, що така провокація може призвести до непередбачуваних наслідків у відносинах з КНР і закрити дипломатичне вікно переговорів з Пекіном.

Інші, з числа "яструбів" стосовно Китаю, визнали цю поїздку хорошою можливістю перевірити Китай на міцність, прозондувати його готовність відповісти, подивитися, якою буде реакція і чи здатний Пекін перешкодити подальшому зближенню США і Тайваню, підсумкова мета якого - поступова відмова від "політики одного Китаю".

Китайці не можуть проігнорувати візит Пелосі, бо такий ляпас буде дуже недоречний Сі Цзіньпіну перед осіннім з'їздом партії, на якому він планує зміцнити позиції своєї політичної фракції. У США ж загнали себе в пастку дилеми: здати назад означає здаватися слабким перед КНР, допомогти з візитом означає виступити провокатором.

Для наших державних інтересів поїздка Пелосі на Тайвань і загострення китайсько-американського протистояння (безвідносно того, в якій формі воно виллється: блокади протоки, епізодичного зіткнення на морі або більш серйозного збройного конфлікту) - небажаний сценарій, бо грає на руку інтересам РФ в контексті війни на нашій території.

Війна в Україні на даний момент - це війна на виснаження між РФ і Заходом.

читайте такожРосія-дике минуле західної цивілізаціїСукупні ресурси заходу більші за російські. Щоб поправити своє становище і якось збалансувати сили, Росії була б вигідна ще одна масштабна криза, яка призведе до більшої дестабілізації світової економіки і створить умовний "другий фронт" для Заходу, на який він буде змушений перемикнутися, витрачати ресурси і відсунути Україну на другий план.

Таким чином, нам невигідний конфлікт за Тайвань між США і КНР, принаймні зараз, поки йде активна фаза бойових дій на нашій території.

Тому, будемо сподіватися, що літак з Пелосі полетить до Японії, Кореї, Сінгапуру, а потім спокійно повернеться в США, без різких рухів у бік Тайваню на радість російським медіа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти