Чому Навальний добровільно сів у в'язницю: про дивні рішення лідерів

19 лютого 2024, 06:58
Дурість і пристрасть - ось що рухає життям. Але щоб ними користуватися потрібен розум.
Олексій Навальний
Олексій Навальний помер за загадкових обставин у в'язниці / Instagram Навальний, скрін

Повернення Навального в Росію після отруєння. І до в'язниці.

Повернення Саакашвілі в Грузію і в тюрму.

Традиційна спроба дивитися на те, що відбувається, як на раціональну дію може призвести до зависання і втрати віри в розум).

відео дня

Але це корисна втрата віри.

Ці два приклади і багато інших, кажуть, що люди приймають рішення і на основі раціонального аналізу, і на основі своїх ірраціональних внутрішніх чинників (картина світу, особиста мотивація, комплекси і т.д.). Баланс цих двох аспектів під час ухвалення рішень змінюється. І з певного моменту виходить так, що якщо за нормальних обставин у лідера домінує раціональне, і це більшу частину часу, то в деяких короткочасних ситуаціях, але пов'язаних із критичним рішеннями, раптом домінує ірраціональне - і виходить раптове дивне рішення.

Заднім числом, із теперішнього в минуле, всі, звісно, логічно пояснять, чому все, що сталося, було логічно і неминуче. Але це вже пояснюють, коли все сталося. У самому ж моменті зазвичай бачиться зовсім інше, не те, що потім трапиться.

Робота з тим, що називають ірраціональним у собі, в іншому, у групі, це і критично важливо для виживання, і важливо для успіху.

Комплекси, страхи, одержимості, дурість, прив'язаності, пристрасті, травми - ось воно золоте знання для контролю, впливу, прогнозу. Це і є рушійні сили життя і людства. Культ же раціонального створює ілюзію розумності життя. Хоча треба визнати, що якась цівка раціонального час від часу впливає на рішення). А якщо взагалі подивитися загалом, то очевидно, що все збалансовано і розумно. Але цей погляд рідко кому і мало кому доступний. Тому його можна не враховувати.

Дурість і пристрасть - ось що рухає життям.

Але щоб ними користуватися потрібен розум.

Джерело

Хто такий Олег Хом'як?

Олег Хом'як - політичний психолог, консультант з лідерства та психології мас. Вивчав політичну психологію в Санкт-Петербурзькому державному університеті. Колишній радник міністра охорони здоров'я, колишній радник голови Одеської ОДА.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти